Saját KB bal
Saját KB jobb

Utah állam megnyitotta saját kutyás vérbankját

A helyi állatorvosok megelégelték, hogy az életveszélyben lévő állatok megmentéséhez államon kívülről kell behozatniuk a vért, így – hála az itt lakó hős véradó kutyáknak, Salt Lake City megnyithatta első saját vérbankját.

 „Igazán izgatottak vagyunk, hogy megvalósíthattuk a programot a városban – hogy kutyák menthetnek meg más kutyákat, és a lehető legjobb és leggyorsabb kezelést fogjuk tudni biztosítani a beteg állatoknak, mert a vér már itt lesz helyben” – nyilatkozta az állatkórház adminisztrátora, Anne Cordts.

A kutyák hasonló vércsoportokkal rendelkeznek, mint az emberek. Általánosságban a pit bullok, boxerek, dobermannok és az agarak a leggyakoribb vérdonorok.

A donor kutyának 1 és 7 év között kell lennie, elvárás, hogy nyomjon minimum 50 fontot (kb. 22 kilogram), és mentes legyen mindenfajta fertőzéstől.

Petersen, az alapító szerint, ha a 34 tesztelt kutyából 16-20 kutya megfelel majd, akkor a vérbank tökéletesen fog tudni működni. És ahogy az érdeklődés nő, úgy fogják tudni egyre biztosabban elvégezni a vértranszfúziót igénylő beavatkozásokat.

A helyben elérhető vér nem csak életeket ment: mivel az állatorvosoknak nem kell szállítási költséget fizetnie, a gazdák is kevesebb pénzt hagyhatnak majd ott a kezelésekért. A donor kutyák gazdái pedig minden véradáskor egy 50 dolláros (csaknem 15,000 Ft-os) állatorvosi kezelés „bónt” kapnak ajándékba. De valószínűleg a legvonzóbb ösztönző a tulajdonosok számára az, hogy így életeket menthetnek meg.

Hamarosan bemutatjuk, Magyarországon milyen lehetőségek vannak a véradásra!

 

Egyéb érdekességek a nagyvilágból:

Kisállatkereskedő volt, átállt az állatmentőkhöz

Kermit gyász-terápiás kutyaként dolgozik

Minden pénzét egy helikopterre költi, hogy kezelésre tudja vinni kutyáját

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Life with dogs
A kezdőfotó illusztráció
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...