Saját KB bal
Saját KB jobb

Veszett róka és ebzárlat Borsod megye érintett térségében

Veszettség vírusát mutatta ki egy Bekecsen talált, rendellenesen viselkedő rókában a NÉBIH laboratóriuma. A veszettség az egyik legveszélyesebb zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség, ezért a hatóság az érintett térségben 90 napos ebzárlatot rendel el, és felhívja a figyelmet a veszélyekre valamint a megelőzésre.

A Szerencs melletti Bekecsen talált rókán látható volt, hogy nem egészséges: imbolygó volt a mozgása, sérültnek tűnt a lába és hagyta magát néhány lépésre megközelíteni. A NÉBIH debreceni laboratóriuma megerősítette a veszettség gyanúját. Az eset mintegy 5 kilométerre történt attól a helytől, ahol tavaly februárban találták meg egy másik róka tetemét, melyből a laboratóriumi vizsgálat szintén kimutatta a vírust. Az érintett térségben 90 napos ebzárlatot rendel el az illetékes állategészségügyi hatóság.

A veszettség vírusa a beteg állat harapásával, marásával terjed és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.

Néhány fontos tanács:

  • A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen!
  • Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg!
  • Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!
  • Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát.
  • Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát!
  • Ne feledkezzen meg az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról!
  • Mindenképpen javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettség oltása is.

 

Ne Habozz! – a Nébih veszettség elleni kampánya

Hamis állatgyógyszer forgalmazása miatt tett feljelentést a NÉBIH

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...