Ringo, D. Tóth Kriszta kutyája a vizes sportok szerelmese

D. Tóth Kriszta a kutyabarát.hu-nak adott interjújában mesélt arról, hogy ő és családja élete kellőképpen rohanós, így komoly szervezőmunka hatása, hogy kutyájuk, Ringo boldog, kiegyensúlyozott környezetben élhet. Kriszta azért mindig szakít időt arra, hogy hat éves német dogjával a tévé előtt összebújva megnézzék a vizes sport közvetítéseket.

 

Miért pont német dog?

Sokszor kérdezték a barátaink: „ti normálisak vagytok?”. Tény, hogy nagyon komoly felelősség a családunk számára, hogy minden nap csak egy pár órás szundikálásra hagyjuk egyedül Ringo-t, és mindig megfelelően átmozgassuk. Egy 85 kilós német dogot is sok helyre el lehet már vinni, de attól, hogy nekem nagy kutyám van, még nem akarom ezt az életérzést másokra rákényszeríteni. Aki egy kicsit is tart a kutyáktól, annak egy ilyen „ló” nagyon ijesztő tud lenni, még akkor is, ha a legjámborabb a világon. Nekünk egyébként volt dogunk kiskorunkban, és a férjemék családjában is, úgyhogy amikor kutyatartásra adtuk a fejünket, nem is volt igazán kérdés a fajtaválasztás. Az már más kérdés, hogy kislányt szerettünk volna, de megláttam Ringo-t az alomban, és azonnal őt akartam. A lányom ötödik születésnapjára került a családunkhoz, szándékosan nem mondom azt, hogy ő kapta, hiszen Ringo akkor a család tejes jogú tagja lett.

 

Milyen természetű kutya?

Egyszerűen hihetetlen, mennyi szeretet van benne. Most, hogy már elmúlt hat, sokkal nyugodtabb. Alapvetően sem egy túl aktív kutya, de mostanra hamarabb elfárad. Lényegében olyan, mintha egész nap meditálna. Mondjuk, hogy olyan, mint egy nyugdíjas Scooby-Doo.

Mindig egy hullámhosszon voltatok?

Amikor tinédzser volt, akkor voltak nehéz pillanataink, komoly hatalmi játszmáink egymással. Át kell lépnem elsősorban a saját árnyékomat, és meg kellett értenem: nem várhatom el egy állattól, hogy ember módjára gondolkodjon és cselekedjen, hanem nekem kell az ő nyelvét megtanulni, és így megtalálni a hozzá vezető utat. Az egymásra hangolódásban nagyon sokat segített az, hogy együtt jártunk iskolába.

A falkavezér számára a férjem, mert ő képes fizikailag is megtartani. Ahol a kutyáé a vezető szerep, az nem egy fenntartható és élhető életmód. Miután Ringo nagy és erős, volt rá példa, hogy az én kezemből kirántotta magát. Elég korán elkezdtük az iskolát, így hallgat rám is és a kislányunkra is… rá főleg, ha étel van a kezében.

 

Vannak nagyon emlékezetes pillanataitok?

Lényegében folyamatosan emlékezetes és vicces dolgok történnek egy ekkora kutyával a családban. Egyébként szerintem semmilyen állatot nem szabad tartani, ha az embernek nincs humorérzéke, ha túlságosan komolyan veszi magát, ha nem tud lelazulni és átvenni az állat ritmusát. Ringo imádja a vizes sportokat. Amikor az Olimpiát néztem, semmi más nem érdekelte, csak a vízilabda, az úszás és a műugrás. Az egyik kedvenc fotóm az, ahol épp leültem tévét nézni, és Ringo amint meglátta a tévé kék fényét, meghallotta az uszoda jellegzetes hangjait, azonnal odakucorodott mellém, mint egy öregember, és néztük a vizes közvetítést.

 

 

ViNyL

(kutyabarát.hu)

Fotók: D. Tóth Kriszta. A fényképek továbbközlése csak a tulajdonos engedélyével lehetséges.

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...