Panelkutya. Nem baj!

A város amúgy is rendszerint kihívások elé állítja a kutyatulajdonosokat, de a panelházak kőrengetege sokszor még inkább beszűkíti az kulturált állattartás lehetőségeit. Ezt a problémát felismerve, Zuglóban újszerű kezdeményezés indult pár éve, ami szerencsére igyekszik egyre jobban kinőni önmagát.

A Panelkutya Állatbarát- Sport- és Szabadidős Egyesület 2007-ben alakult a Füredi úti lakótelep kutyatartóiból. Céljuk eleinte egy jól felszerelt kutyajátszótér kiharcolása volt a helyi lakótelepen. Azonban hamar ráébredtek, hogy az igények jóval távolabbra mutatnak.

Az egyesület tagjai igyekeznek a lakótelepen élő háziállatok megfelelő ellátására, foglalkoztatására, valamint a lakókörnyezethez való megfelelő hozzáállásra, és alkalmazkodásra ösztönözni az itt élő tulajdonosokat.

Jó lenne, ha a lakótelepi közösség állatot nem tartó tagjai is ráébrednének a kisállattartás egyéni mentálhigiénés és közösségformáló szerepére, az állattartó és nem állattartó csoportok álláspontjai közelednének egymáshoz. Ennek érdekében kötöttünk példaértékű megállapodást a Zuglói Önkormányzattal egy kutyajátszótér létrehozására és üzemeltetésére, mely közösségi térként helyet enged az egyéni gyakorlásra is. Közel egy éve készült el a Csertő utcában a „Kutyakert”, rengeteg önkéntes civil felajánlással és munkával. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek következményeként a kutyások között jobb kapcsolat alakult ki, az itt élő állattartók és állatot nem tartók között a feszültség valamelyest oldódott.” – meséli Baráth Ági, az egyesület elnöke.

Az állatok biztonságos közelségével már gyerekkorban könnyebben elsajátítható a környezetvédelemre való nevelés, a természetes, és épített környezethez való alkalmazkodás, a felelősségvállalás egy másik élőlény iránt. A szervezet fontosnak tartja a környezetvédelmet, ezért a kezdetek óta prioritással kezelik a kutyaürülék felszedésének kérdését.

A felnőttek és a gyerekek felelős állattartásra nevelése mellett nem titkolt céljuk a kutyás sportok népszerűsítése, a 4 illetve 2 lábú panellakók megmozgatása, a sportos életformára ösztönzés révén az ösztönök kontrollja, a feszültség környezetre ártalmatlan módon való, tudatos levezetése. Elsősorban a kutyás tömegsportok népszerűsítésére helyezik a hangsúlyt, ugyanakkor a tehetségeket is igyekeznek a megfelelő úton elindítani.
Emellett a kezdetek óta mintegy 60 kutyának segítettek a tagok hazajutni vagy új gazdához kerülni. Mivel telephelyünk nincs, így – jobb híján – saját lakásukba fogadták be önkénteseink a segítséget kérő állatokat arra a pár napra. Évente szerveznek gyűjtést különböző állatmenhelyeknek, elsősorban tárgyi adományokkal igyekeznek segíteni. Céljaikat népszerűsítő rendezvényeket is szerveznek időnként, például a már hagyománynak számító őszi Panelkutyák Sportdélutánját.

 

Az egyesület munkájáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

 

 

Neked ajánljuk:

Kutyagumi helyzet a fővárosban

Vizsgával akár póráz nélkül is lehetne kutyát sétáltatni

Az első hazai állatbarát bevásárlóközpont

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: dr. Bartakovics Katalin
Panelkutya Egyesület facebook oldala
 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...