Kutyás civil szervezetek versenyben

A MOL Új Európa Alapítványa idén ünnepli 10 éves jubileumát. Ebből az alkalomból az elmúlt évtized támogatottjai közül a kuratórium előszűrés alapján kiválasztotta azt a 20-20 fiatal sportolót, művészt, valamint civil szervezetet, akik elindulhattak az „Új Európa Alapítvány arca” kitüntető cím és az ezzel járó 1 millió forintos pénzdíj megszerzéséért, amelyet kategóriánként 5 fiatal tehetség, illetve civil szervezet nyerhet el. A szavazás szeptember 28-ig tart.

A sportolók és fiatal tehetségek mellett három kutyás civil szervezet is verseng, szavazatoddal támogathatod őket!

Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület

Ember és állat között létezik egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, jól érezzük magunkat egymás társaságában. Különösen igaz ez a kutyákra és a lovakra. Ezt a lehetőséget használják ki az ún. állatasszisztált terápiák, ahol kutya vagy ló közreműködik a beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek számára fontos fejlesztő foglalkozásokon.

A székesfehérvári Pata és Mancs Egyesület 2009 óta segíti a különböző sérülésekkel élő kisgyermekek fejlesztését állatasszisztált terápiás programjaival. Az egyesület kutyás terápiás módszereket dolgozott ki hallássérült, megkésett beszédfejlődésű, autista gyermekek és dadogó gyermekek fejlesztéséhez. Beszédindító csoportjaikban olyan gyermekekkel foglalkoznak, akiknél a hagyományos gyógypedagógiai módszerekkel nem indult be a megfelelő fejlődés. A kutya oldja a gyermekek félelmeit, segíti őket érzelmeik kifejezésében és egyben olyan motivációt nyújt, amelyet egyetlen gyógypedagógus sem tud kiváltani, bármilyen játékos vagy ötletes feladattal próbálkozik.

Az egyik ilyen beszédindító csoportjukban sikerült hangutánzásra készteni, majd megszólaltatni életében először Viktort, egy autista hallássérült kisfiút, amikor a kutyához fordulva, azt jutalmazva érthetően ezt mondta:„Hamm, Bella!”. Szülői visszajelzés alapján, a kisfiú azóta „anya, apa, szia, igen-nem, kérek” szavakkal kommunikál.

Évente 100-130 gyermekhez jutnak el a négylábú tanársegédek: nyelvi, kommunikációs, részképesség zavarral küzdő gyermekeken túl értelmileg sérült, valamint állami gondozásban élő gyermekek fejlesztésében is közreműködnek.

A fejlesztő munkában minden esetben vizsgázott terápiás kutyák vesznek részt.

Munkájukat 2012 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.

„A mindennapok motivációja azokban a pillanatokban rejlik, amikor látjuk, hogy a terápián a kutya és a gyermek összehangolódásából, kapcsolódásából valami különleges születik, ami előreviszi, továbblendíti a fejlődést. Például, amikor a terápia hatására a plüss állatoktól is félő autista kisfiú gazdája és barátja lett egy kiskutyának.”

Csorbáné Szigetvári Melinda, logopédus, kutyás terapeuta

www.patamancs.hu

Az egyesület direkt linkje a szavazáshoz itt érhető el:

http://jubileum.ujeuropaalapitvany.hu/jelolt/pata-es-mancs-egyesulet/

Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány

A Csodakutya Alapítvány foglalkozásaira a legbetegebb vagy sérültebb gyermek is örömmel készül, hiszen hétről hétre ott várja őket kedves játszótársuk, a KUTYA. Az állatok segítségével a sérült vagy hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok észrevétlenül fejleszthetők. Így sokkal könnyebb elérni azt a célt, hogy hátrányaik ellenére minél teljesebb életet élhessenek.

„A siker számomra egy mosoly, egy nagy sikítás, az, hogy várnak a gyerekek, megismerik a kutyáimat az utcán. Valami megmagyarázhatatlan belső motiváció hajt nap, mint nap. Mi más is lehetne, ami ennyire erős, tartós és hajthatatlanná teszi az embert, alkalmassá a nehézségek leküzdésére, a küzdelemre. Belső motiváció, az évek alatt megélt csaták és csodák sokasága. Mert csodák igenis léteznek!” Fábiánné Mile Alíz, Csodakutya Alapítvány

A terápiás kutyus a lehető legtöbb gyermek esetében hatékony segítőtárs: legyen szó sajátos nevelési igényű, autista gyerekről, vagy tanulásban, esetleg értelmileg akadályozott, sérült gyermekről. A gyermekek játékos formában tudnak részt venni a számunkra elengedhetetlen fejlesztéseken, amelyeket a kutyusok jelenléte tesz élményszerűvé. A kutya különleges motivációt jelent a gyermekek számára, megkönnyíti a tanulást és egyben garantálja a pozitív eredményeket.

A Csodakutya Alapítvány jelenleg 16 terápiás kutya-felvezető párossal Debrecenben és környékén, valamint Tiszaújvárosban és környékén tart fejlesztő foglalkozásokat. Gyermekek mellett fogyatékkal élő felnőttekhez és idősotthonokba is járnak. Munkájukban gyógypedagógusok és habilitációs kutyakiképzők mellett művésztanár, grafikus, szociális munkás, szociálpedagógus is részt vesz, összesen 28 állandó és 46 alkalmi önkéntesük van. Van olyan önkéntesük, aki saját kislányát hordta fejlesztésre, ma már pedig képzett segítő kutyájával maga is bekapcsolódott a munkába.

A Csodakutya Alapítványt a MOL Gyermekgyógyító Program 2011-16 között négy tanéven át támogatta, évente közel 200 sajátos nevelési igényű gyermek fejlesztését segítve ezáltal.

www.csodakutya.hu

Az egyesület direkt linkje a szavazáshoz itt érhető el:

http://jubileum.ujeuropaalapitvany.hu/jelolt/csodakutya-alapitvany/ 

Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány

„A kutyás terápiával olyan helyzetet teremthetünk, amiben a gyerekeket számukra észrevétlenül lehet fejleszteni. Mivel a kutya egy élő motiváció, bármilyen feladatba beilleszthető, mint a gyermek segítője, társa. A kutya az embert állapotától függetlenül elfogadja, nem ítéli, nem bírálja – ezért a gyermek a nem túl sikeres feladatmegoldásokat sem éli meg kudarcnak.” – Schrőterné Vári Anita, kutyás terapeuta, az alapítvány létrehozója

A kutyás terápia az egyik legismertebb az állatasszisztált terápiák között. Egy olyan új rehabilitációs módszer, ahol a kutya jelenléte és a kutyával való feladat végrehajtás komplex személyiségfejlődést eredményezhet és a fogyatékkal élők számára fontos gyógypedagógiai fejlesztéseket játszva lehet elvégeztetni. A Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány 2004 óta végzi eredményesen ezt a fajta terápiás munkát Szombathelyen és környékén. A tanév ideje alatt óvodákba, gyógypedagógiai intézményekbe járnak heti rendszerességgel, ahol a pedagógus, gyógypedagógus és a terápiás kutyavezető közösen dolgozzák ki a gyermekek igényeihez szabott feladatokat.

Az alapítványnál jelenleg 6 terápiás kutyavezető dolgozik 8 kutyával. A MOL Gyermekgyógyító Program 2007 óta támogatja őket oly módon, hogy a kutyákkal kapcsolatos kiadásokhoz és útiköltségeikhez járul hozzá, míg a kutyás felvezetők önkéntesként végzik munkájukat. A támogatás segítségével évente kb.száz gyermekhez jutnak el a kutyusok.

A NEKA az ország egyik vezető szakmai központja lett az elmúlt években a kutyás terápia területén. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából részt vettek a segítőkutya képzők számára kidolgozott OKJ-s tananyag elkészítésében, a vizsga-szabályzat és a segítőkutyák minősítési rendjének kidolgozásában. Ennek a munkának az egyik nagyon fontos eredménye volt az is, hogy ma már a segítő kutyák számára a törvény „extra jogokat” biztosít, azaz gazdájukat bárhova el vagy bekísérhetik annak érdekében, hogy segítő feladatukat valóban megfelelő módon végezhessék.

http://negylabuak.hu

Az egyesület direkt linkje a szavazáshoz itt érhető el:

http://jubileum.ujeuropaalapitvany.hu/jelolt/negylabuak-az-emberert-kozhasznu-alapitvany/

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...