Ha kutyás vagy, a párkapcsolatod is jobb

A kutyák és az emberek élete az elmúlt 15 000 évben szorosan összefonódott. A kutyák amellett, hogy segítik mindennapjainkat, életminőségünket is javítják. A psychologytoday.com által közzétett tanulmány most a társadalmi-, és párkapcsolatok szempontjából vizsgálta, hogy a kutyák milyen hatással bírnak az emberekre.

Minden kutyás tudja, hogy a kutyatartás sok előnnyel és persze kötelezettséggel is jár. Számos korábbi tanulmány igazolta már, hogy a kutyák nagyon jó hatással vannak életünkre, jelenlétükkel csökkentik a stresszt, kevésbé érezzük magunkat magányosnak, kiváló szaglásuknak köszönhetően előbb derülhet fény olyan súlyos betegségekre, mint például a rák, vagy a cukorbetegség. Segítő kutyák nélkül pedig sok rászorulónak jelentősen romlana az életminősége.


mydogspace.com

Ezek a csodálatos négylábú lények társadalmi-, és párkapcsolataink terén is segítségünkre lehetnek. Íme, ennek 3 módja:

1. Segíthetnek összehozni a randit

A kutatás során kiderült, hogy az emberek, főleg a nők, jobban vonzódnak azokhoz a férfiakhoz, akik kutyát tartanak. Ezt egy tanulmány is alátámasztotta, melynek keretében 1210 embert kérdeztek meg, akik a Match.com társkereső oldalon regisztráltak. A nők szerint azt, hogy egy férfi hosszútávon is jó partner lehet, elárulja, hogyan viszonyul négylábú barátjához, illetve hogyan bánik kutyájával.


dognotebook.com

2. A kutyák kedvesebbé és segítőkészebbé teszik az embereket

A tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyák arra ösztönöznek bennünket, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal. Ezt négy kísérlettel támasztották alá.
Az első kísérletben egy férfi, a másodikban egy nő kért pénzt az utcán sétáló emberektől. A harmadik kísérletben egy férfi ejtett le pénzérméket a földre és arra volt kíváncsi, segít-e valaki összeszedni. A negyedik kísérletben pedig szintén egy férfi próbálta a sétáló fiatal nők telefonszámát elkérni. A kísérleteket kutya jelenléte nélkül és kutya társaságában is elvégezték.

Az eredmény egyértelműen bizonyította, hogy a „segítségre szorulók”, illetve a telefonszámokat gyűjtő férfi kutyával sokkal jobban teljesítettek, több segítséget, illetve telefonszámot kaptak, mint amikor kutya nélkül próbálkoztak.


geekytraveller.com

3. A háziállatok javítják a párkapcsolatokat

Azok a párok, akik kutyát, vagy macskát tartanak, nagyobb valószínűséggel élnek boldogabb kapcsolatban, és kevésbé stresszesek is, mint a négylábú háziállat nélkül élők. Jobban kezelik a konfliktus-helyzeteket, magasabb stressztűrő képességgel rendelkeznek. 100 pár (melynek a fele volt állattartó) bevonásával zajlott kísérletekben kimutatták, hogy az állattartók vérnyomása átlagosan alacsonyabb, stresszes helyzetekben kevésbé emelkedik meg és gyorsabban visszatér a normális szintre, mint azoké, akik háziállat nélkül élnek. Sőt arra is fény derült, hogy a háziállattal élő párok sokkal többet beszéltek egymással, mint a kontroll csoport párjai.


homecareassistance.com

Miért van ez így?

Mert a szociális interakció jót tesz az egészségnek. Lehet, hogy azok az emberek, akik állatot tartanak, eleve sokkal nyitottabbak, de előfordulhat az is, hogy háziállataink nyitottabbá tesznek bennünket.

 

Olvassátok el korábbi cikkeinket is:

A háziállatok jó hatással vannak egészségünkre

Kutyával védekezhetünk a szívbetegségek ellen

Kutatási eredmények bizonyítják: a kutya fiatalít

A kutyatulajdonos gyerekek sokkal egészségesebbek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: psychologytoday.com, indexkép: dogvacay.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...