Kutyajogosítvány bevezetését tervezik Berlinben

A „driver’s licence for dog” névre keresztelt engedély nem a kutyákat jogosítja fel az autóvezetésre, hanem a gazdikat kedvencük póráz nélküli sétáltatására. A múlt héten jóváhagyott tervezet szerint ugyanis a német fővárosban csak a „kutyajogsival” rendelkező gazdik lesznek jogosultak a jövőben arra, hogy „szabadlábra helyezzék”kedvencüket.  

Berlinben jelenleg 100 000 kutya él, akik eddig nagyfokú szabadságot élveztek, és ez nem is nagyon jelentett problémát. Ha a mostani tervezet életbe lép, akkor a szabályozás sokkal szigorúbb lesz, mint eddig.  A rendelet nem lesz visszamenőleges hatályú, a kutyavezetői jogosítványt az új kutyákra vonatkozóan kell majd megszerezni. A gazdinak bizonyítania kell, hogy kutyája tisztában van az alapvető parancsokkal és engedelmeskedik is azoknak.

A vizsga ára 100 Euro lesz, de aki megfelel, az kivételt élvezhet a szigorított szabályok alól. Az előzetes tervek szerint minden 30 cm-nél magasabb kutyát kötelező lesz pórázon vezetni, és ha a gazdinak nincs jogsija, akkor ők csak a kijelölt futtatókban mozoghatnak póráz nélkül. Büntetés jár a gazdinak akkor is, ha nincs nála kakizacsi.


fotó: happytailsrule.com

A fogadtatás ellentmondásos, néhány média „bürokratikus szörnynek” titulálja a tervezetet, és persze sok gazdinak sem tetszik a szigorítás. Az elmúlt években már néhány kirándulóhelyen amúgy is szigorításokat vezettek be, például a tavak környékén, ahol nyáron sok a fürdőző. Egyesek azt is kihangsúlyozzák, hogy egy 30 cm-nél alacsonyabb kutya éppen úgy veszélyt jelenthet például akár a kisgyerekekre is.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás és indexkép: citylab.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...