Indul a Szenior Családi Kutya Program az ELTE-n

Mint arról már korábban beszámoltunk májusban indul a Kutyabarát.hu szakmai partnere, az ELTE Etológia Tanszék Szenior Családi Kutya Program-ja. Kutyák egészséges öregedésének kutatására nyert támogatást Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC), fiatal kutatóknak szóló 2015-ös Starting Grant pályázatán. 

Az öt éves, 2016 májusban, az ELTE Etológia Tanszékén induló kutatási projekt (Cognitive Ageing in Dogs) az emberrel együtt élő kutyák sikeres öregedésének folyamatát vizsgálja viselkedési, genetikai és idegtudományi szinten. Sikeres öregedés esetén a kognitív hanyatlás nem befolyásolja negatívan az életminőséget. A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása a legkorszerűbb biológiai módszerekkel, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást.

A kutatás lehetővé teszi a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, és egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul. A kutya mint társállat számos ökológiai, etológiai és élettani szempontból hasonlít az emberhez, ezért természetes biológiai modellje az emberi öregedésnek.

A kutatók szeretnék lefektetni a “kutya-gerontológia” alapjait. Az elmúlt években családi kutyákon folytatott kutatások nagy része kérdőívek segítségével próbálta felderíteni az öregedés velejáróinak előfordulási gyakoriságát és súlyosságát. Ezek a tanulmányok általában a viselkedés szintjén megfigyelhető hanyatlás leírására korlátozódnak, az ezt kiváltó, kognitív funkciókat érintő változások vizsgálata nélkül. Kutya-neurogerontológia tehát eddig gyakorlatilag nem létezett.

A Program keretében csoportosítják, diagnosztizálják az idős kutyákat az emberekhez hasonlóan. Vizsgálják az öregedés során megjelenő memória- és végrehajtó funkció zavarokkal járó neurális elváltozásokat, kutatják, mik az életmódbeli és genetikai kockázati tényezők, illetve védőfaktorok az öregedésben. A kutatók vizsgálják, mi a különbség a kis és a nagy termetű kutyák öregedésében, mivel a testmérettel és fajtatisztasággal összefüggő élettartambeli különbségek biológiai hátterének feltárása jelentősen segítheti az öregedést befolyásoló, feltehetően főként genetikai faktorok azonosítását.


fotó: petsworld.in

Háromféle – funkcionális, strukturális és (epi)genetikai – megközelítést alkalmaznak a kutya „kóros” és „normális” öregedési folyamatainak minden korábbinál alaposabb leírásához, és az ezekkel összefüggő faktorok azonosításához. Az elemzéseknél figyelembe veszik a környezeti és genetikai tényezők eredőjeként kialakuló személyiség moduláló hatását is.

A kutatás részeként több mint száz idősödő kutya életét követik négy éven át. Ehhez várják 8 (60-80 kg-os kutyáknál 6) évnél idősebb kutyák gazdáinak jelentkezését, akik rendszeresen részt vennének a Szenior Családi Kutya Program vizsgálataiban.

Jelentkezés: http://goo.gl/forms/AGU5sLVwrn

A kutatásról további információkat, illetve a teljes cikket ITT olvashatjátok.

 

Olvassátok el korábbi cikkünket is a témában:

Hogyan öregednek a kutyák?

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...