Saját KB bal
Saját KB jobb

Szívférgesség a Holt-Tisza környékén

A Szeged melletti Holt-Tisza környékén minden 10. kutya szívféreggel fertőzött. A szívférgességet a szúnyoglárvákból kikelő rovarok okozzák. A kutyák szervezetében 7-8 évig is élhet és szaporodhat a szívféreg, ha az állatot megcsípi egy szúnyog, a vérszívó továbbhordozza, majd átadja a betegséget.

Az 1967-ben még virágzó fürdőhely a 70-es években pusztulásnak indult, mivel a környező gyárak és a vágóhíd szennyvizét is ide engedték. A holtágat sújtó szennyeződéshullám miatt szinte az összes élőlény kipusztult a vízből, így semmi sem szab határt a szúnyogok zavartalan szaporodásának. 

Az egyik helyi állatorvos a tavalyi évben több mint ezer vizsgálatot végzett, és a szívféreggel fertőzött kutyák aránya meghaladta a 10 %-ot, de a bőrférgesség is legalább ennyi kutyát érint.

A helyi lakosok különböző gyógyszerekkel próbálnak védekezni, de a végső megoldást a Holt-Tisza lakott terület melletti részének  felújítása jelentené, amely  2 milliárd forintba kerülne. A lakók aláírásgyűjtésbe kezdtek és a kormánytól kérnek segítséget.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: hirtv.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...