Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyával védekezhetünk a szívbetegség ellen

Kisebb eséllyel halnak meg szív- és keringésrendszeri betegségek miatt, illetve nő az élettartamuk azoknak a középkorú és idősebb embereknek, akik kutyát tartanak. Közülük azok, akik egyedülállók, kisebb eséllyel kapnak szívinfarktust és stroke-ot is a nemkutyásokhoz képest – derült ki egy tíz évig tartó, a svéd nemzeti lakossági adatbázisra alapuló, nagyszabású nyomonkövetéses kutatásból.

A kutatási eredmények szerint „különösen az egyedülállók számára a kutyatartás látványos különbséget eredményez az egészségi állapotban” – mondta Dr. Mwenya Mubanga (Uppsala Egyetem, Svédország) a Medscape Heartwire-nek az Amerikai Szív Társaság 2016. évi Epidemiológiai, Perevenciós, Életmód és Keringésrendszeri Tudományos Ülésszakán.- számol be az eddigi kutatási eredményéről a szivderitő.hu.

A kutyatartóknak napi mozgást biztosít a sétáltatás, a kutya társasága csökkenti a stresszt, mindez magyarázhatja az eredményeket – mondják a kutatók. Mindenesetre ezek egyelőre csak nagyon kezdetleges adatok. Az is lehet, hogy a kutyatartóknak kevésbé voltak betegek és egészségesebben éltek, illetve más tényezők is szerepet játszottak – figyelmeztetett Dr. Mubanga. A kutatócsoport tervei szerint megvizsgálják ezeket a tényezőket is a további kutatások során.

Hasonló véleményen van Dr. Gang Hu is (Pennington Biomedical Research, Baton Rouge, Los Angeles), aki rámutatott arra, hogy a kutyatartók többet mozognak (a kutyasétáltatás miatt), ami hozzájárul az alacsonyabb testsúlyhoz, az alacsonyabb vérnyomáshoz, a jobb vérzsírszinthez és a cukorbetegség alacsonyabb kockázatához – és mindez kisebb halálozási kockázatot jelent. A kutyatartásnak köszönhetően kisebb valószínűséggel alakul ki depresszió, ami részben magyarázza az egyedülálló kutyatartók különösen kiugró eredményeit – tette hozzá.

A kutyatulajdonosokat Svédországban 2001 óta törvény kötelezi arra, hogy regisztráltassák a kutyájukat, és becslések szerint a kutyák 83%-a regisztrálva is van. Megvizsgálták a svéd lakossági nyilvántartást, hogy milyen kapcsolatokat találnak a kutyatulajdonosok és a szív- és érrendszeri események és halálozás között.

A 4,31 millió, 2001. január 1-jén 40 és 80 év közötti személyből 3,36 millió olyat találtak, aki nem volt friss bevándorló, nem volt korábban szív- és érrendszeri betegsége, és 2012. december 31-ig megvolt a teljes egészségügyi múltja.

169 091 kutyatartót találtak köztük (ez az alapsokaság 4,8%-a), 3 195 153 személy nem tartott kutyát. A kutyát nem tartókhoz képest a kutyások inkább férfiak, akik diplomával rendelkeznek, Svédországban születtek, és az ország kevésbé sűrűn lakott részeiben élnek. Kevesebb egyedülálló (nem kötött házasságot, özvegy vagy elvált) volt a kutyatartók között a kutyátlanokhoz képest.

Az egyedülálló, egy gyerekkel vagy egy felnőtt társsal élő kutyatartók bizonyos időn belül kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegség vagy általános halálok miatt, mint a kutya nélkül élők, de ez az összefüggés sokkal erősebb volt a magányosak esetében.

A magányos kutyatartók (és csak azok) kisebb valószínűséggel kaptak szívinfarktust vagy stroke-ot, mint a kutya nélkül élők.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: szivderito.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...