Saját KB bal
Saját KB jobb

Megszületett a döntés a nem magyar kutyafajták ügyében

Az Országgyűlés csütörtökön bürokráciacsökkentésre hivatkozva kimondta, hogy a jövőben csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradnak hatósági felügyelet alatt, a többi ebfajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása megszűnik – adta hírül az MTI.

A képviselők 111 igen szavazattal, 47 nem ellenében fogadták el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter erről szóló javaslatát. 

A tárcavezető a lépést azzal indokolta, hogy az agrárgazdasági szempontból teljesen marginális ebtenyésztés területén jelenleg 55 elismert ebtenyésztő-szervezet van, ezek összesen 155 kutyafajtát tartanak fenn, ami indokolatlan terhelést jelent a tenyésztési hatóság mellett az államigazgatásnak és a tenyésztők többségének is. 

A parlament erre hivatkozva a különösen védendő kilenc magyar ebfajta: a komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a kuvasz, a rövid szőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla és a magyar agár kivételével minden más ebfajta tenyésztésével kapcsolatos állami szabályozást megszüntetett. 

A képviselők a döntéssel bevezették a magyar ebfajta fogalmát, ahova azon kutyafajtákat sorolhatók, amelyek “Magyarország természetföldrajzi környezetében” alakultak ki, továbbá tartásuknak, használatuknak és tenyésztésüknek történelmi hagyománya van. A fajták pontos leírását rendelet tartalmazza majd. 

Az ettől eltérő ebfajták tenyésztőinek törvényi elismertsége a jogszabály hatályba lépése után fél évvel szűnik meg.

 

Korábbi cikk a témában:

Megosztja az ebtenyésztőket az új törvénytervzet

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...