Boltokat teszteltek a vakvezető kutyások – nem jutottak be mindenhova

Országos szinten elsőként Csongrád megyében, és összesen 80 kereskedelmi üzletben vizsgálták meg, hogy mégis miként fogadják a látássérült embereket és vakvezető kutyáikat. Segítő szándék akad bőven, visszautasítás kevesebb, de nemegyszer szükség van magabiztos fellépésre a boltba jutáshoz – pedig a törvény a kutyák és gazdáik mellett áll – írja az nlcafé.hu.

Vakbarát Üzlet címen folyó projektben szerepet vállalt négy vakvezető kutyás, hogy a sarki boltoktól kezdve a hipermarketekig próbára tegyék az üzletek dolgozóit. „Húsz üzletből egybe nem engedtek be, de szóltam, hogy ezzel törvényt sértenek, és kezdjük inkább újra a beszélgetést – mondta Kurucsai Szabolcs, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola önkéntese, aki Elvis nevű kutyájával jár bevásárolni. – Olyan üzletbe is ellátogattam, ahova korábban egy másik vakvezető kutyást nem engedtek be. Néha szükség van magabiztos fellépésre, hogy bejuthassunk a boltokba, miközben a törvény mellettünk áll.”

A szabály az szabály, és kötelező betartani

A vakvezető kutyások hét Csongrád megyei város 80 üzletében teszteltek, és négy városban érte őket visszautasítás. Voltak olyan boltok, ahol nem vagy csak nehezen akarták beengedni a vakvezető kutyát, és előfordult, hogy az ajtóban megállították a vásárlót, majd odavitték neki az árut – máskor (ritkán) pedig csak a vonatkozó jogszabály vagy a vásárlók könyvének emlegetése segített, hogy a tesztelők bejussanak a boltba.

Olyan üzlet is akadt, ahova semmiképp nem engedték be a tesztelőt, de amikor az Egyenlő Bánásmód Hatóság javaslatára 2 hét múlva újra ellátogattak az üzletbe, már beléphettek.

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola sajtóközleménye szerint ezekben a boltokban feltehetőleg tájékozódtak közben a jogszabályról.

A cikk teljes terjedelmében az Nlcafé.hu oldalán olvasható.

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Iskola

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...