Vár a természet

Végre itt a tavasz – ráadásul most hosszú hétvége is van -, tehát irány ki a szabadba! Kutyánkkal kirándulva azonban nem árt, ha felkészülünk a váratlan eseményekre is, és emellett tisztában vagyunk néhány fontos szabállyal.

Azzal mindenki egyetért, hogy a kutya biztonsága a legfontosabb, ezért a gazdiknak ezt kell elsősorban szem előtt tartaniuk. Sajnos azonban az a tapasztalat, hogy ez nem mindig történik meg. A hatályos jogszabályok szerint kutyánkat csak pórázon vezethetjük az erdőben, eltekintve a törvény adta kivételektől. Ez a szabályozás már sok vitát gerjesztett a vadászok és a kutyával kirándulók, sétálók között. Mindkét oldalnak megvan a maga elképzelése a témában, és természetesen mindkét oldal felelőssége is óriási.

Azonban jogszabályi tiltás ide vagy oda, sokan kirándulnak póráz nélkül, ráadásul a „szabadlábra helyezett” ebek nagy része nem szófogadó és nem behívható. A gazdik számtalan esetben szem elől tévesztik Kedvencüket, ha az megáll szimatolni, bebóklászik a fák közé, vagy előre szalad. Ha ilyenkor kutyánk megérzi a vad szagát, vagy a közelében felugrik egy nyúl, átfut előtte egy őz, gazdi legyen a talpán, aki minden esetben meg tudja állítani a vadat üldöző ebét. Aztán következnek a kellemetlen pillanatok, a kiabálás a kutya után és az óráknak tűnő percek, melyek alatt sok ősz hajszállal gazdagodunk. A végén pedig, amikor a kutya végre lógó nyelvvel, lihegve visszatér hozzánk, sziklányi kövek gördülnek le szívünkről, és jó esetben, tanulunk a most szerencsésen végződő történetből.

Póráz nélkül szaladgáló kutyánk bármikor szembetalálkozhat egy kevésbé szociális fajtársával, aki nem feltétlenül veszi jó néven az idegen bizalmas közeledését. Mire a gazdik odaérnek, már meg is történik a baj. Ha kutyánk pórázon van, akkor a hozzá odaszaladó póráz nélküli eb szintén galibák és elkerülhető viták forrása lehet. 

Alapvető, íratlan udvariassági szabály az, hogy ha a szembe jövő kutya pórázon van, a sajátomat is pórázra veszem.

Jusson eszünkbe az is, amikor kutyánk „ki tudja merre szaladgál”, hogy sokan kirándulnak  kisgyerekkel. A gyerekek felé boldog farokcsóválással loholó, amúgy barátságos idegen kutya ijedelmet, félelmet okozhat, és egy életre elveheti a rémült gyermek kedvét a kutyáktól. Arról nem is beszélve, hogy a szülő teljesen jogosan háborodik fel és (jobb esetben csak) kiált rá kutyánkra.

Jó ha tudjuk, hogy kutyánk pórázon sétálva is elfárad. 

A nagy népszerűségnek örvendő, piknikezésre csábító réteken, ahol sok az ember és a kutya, a tűzrakóhelyeken még izzik a parázs, ne fordítsunk hátat Kedvencünknek és ne hagyjuk felügyelet nélkül még néhány percre sem. Egy eldobott labdára egyszerre érkező két, vagy több kutya, egy megtalált ételmaradék vagy akár a gazdi plédjének, táskájának őrzése szempillantás alatt verekedést eredményezhet.

Ha kirándulni indulunk ne csak magunkra, kutyánkra is gondoljunk. „Személyi igazolványát” (oltási könyv, vagy útlevél) ne hagyjuk otthon. Tegyünk nyakörvére telefonszámunkat tartalmazó bilétát, mert adott esetben ez lehet a leggyorsabb módja, hogy megtaláljuk kutyánkat. Ha tömegközlekedési eszközt is tervezünk igénybe venni, akkor a szájkosarat se felejtsük otthon. Feltétlenül vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű vizet kutyánk számára, és rendszeresen kínáljuk meg. Nem árt, ha van nálunk a kisebb sérülések ellátására szolgáló egészségügyi csomag, valamint plusz nyakörv és póráz, ha útközben bármi történne (pl. elszakad, eltörik a csatja). A kullancsok elleni védekezés pedig alapvető fontosságú, de bármivel is védjük kutyánkat, hazaérkezés után alaposan nézzük át bundáját.

Mielőtt útnak indulunk, mindig célszerű az adott erdőt, kirándulóhelyet üzemeltető erdészet honlapját felkeresni az aktuális információkért, esetleges tiltásokért, korlátozásokért.

Az ismert és népszerű kirándulóhelyeket sokan keressük fel kutyával, figyeljünk oda egymásra és kutyáinkra!

Oldalunkon népszerű és kevésbé ismert kirándulóhelyek között válogathattok. A kirándulás után pedig a környéken található kutyabarát éttermekben egy finom ebéd közben, vagy kutyabarát kávézókban egy kávé mellett pihenhetitek ki a túra fáradalmait.

 

Korábbi hasznos cikkek kirándulás témában

Tavaszi zsongás

Kullancsveszély

Kutyával az erdőben

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Fotók: thegooddogguide.com, 3milliondogs.com, kutyabarát.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...