„Szeretlek”, avagy hogyan fejezhetik ki a kutyáink a szeretetüket

A kutyák évezredek óta élnek mellettünk, és ezen idő alatt joggal érdemelték ki „az ember legjobb barátja” megtisztelő címet. Néhányan úgy gondolják, hogy a kutya csak érdekből alakít ki velünk kapcsolatot, de a szakértők szerint ez messze nem igaz.

„A Földön élő összes állat közül a kutyáknak van a legnagyobb igénye az emberrel való kapcsolatra” – mondta Dr. Frank McMillan D.V.M. a Best Friends Animal Society – egy örökbefogadásokkal foglalkozó szervezet – igazgatója. „A kutyák nemcsak szeretnek bennünket – szükségük van ránk, de nem csupán azért, hogy táplálékukat biztosítsuk, vagy gondoskodjunk róluk. Érzelmileg van szükségük az emberre. E különleges kötelék miatt érezzük, hogy kutyánk szinte áhítattal néz fel ránk, és feltétel nélküli szeretetet tükröz tekintete.”

Pontosan hogyan fejezhetik ki a kutyáink, hogy imádnak bennünket?

Nagyon sokféleképpen adhatják tudtunkra szeretetüket, a jelek mindig ott vannak, csak tudni kell olvasni belőlük. A teljesség igénye nélkül, nézzünk néhány példát, milyen változatos módokon fejezhetik kis soha el nem múló szeretetüket.

Mindig a lehető legközelebb akar lenni hozzád

Ölünkbe másznak, hozzánk bújnak, folyton a sarkunkban lihegnek, követnek bármerre is megyünk a lakásban, ezek egyértelműen kifejezik, hogy kutyánk a közelünkben érzi a legjobban magát. Ragaszkodásának leginkább úgy adja jelét, hogy a fizikai kontaktust keresi. Ez néha már-már „kórosnak” tűnik, és egy-egy fárasztó nap után néha még terhesnek is érezhetjük. Sokszor bizony nem könnyű megkülönböztetni az egészséges ragaszkodást a bizonytalanságtól, de a kötődés mindkét esetben nagyon mély és erős – mondja McMillan.

A kutyád mélyen a szemedbe néz

Amikor kiskutyád mélyen a szemedbe néz, szinte megölel a szemével – vélekedik Brian Hare professzor (Duke University), a kutyaviselkedés egyik kutatója. Ez az „ölelés” pedig mindkét félre igen mély hatást gyakorol.

Egy japán kísérletben a résztvevő emberektől és kutyáktól vizeletmintát vettek, mielőtt mélyen egymás szemébe néztek. A mintavételt 30 perc múlva megismételték, ez idő alatt a párosnak egymás szemébe kellett néznie. Érdekes módon az oxytocin szint szignifikánsan megemelkedett, ugyanúgy, mint amikor a gyerekünkre nézünk. Ez egy hihetetlen eredmény, ami azt feltételezi, hogy a kutyák képesek megváltoztatni az emberi kötődési rendszert” – mondta Hare professzor a Science-nek.

Izgatottan viselkedik, amikor – akár a legrövidebb távollét után – újra találkoztok

Amikor hazaérsz kölyökkutyád izgatottan rád ugrál? Szemmel láthatóan annyira örül a találkozásnak, hogy nem is tudja, mit csináljon örömében, hogyan adja a tudtodra mérhetetlen boldogságát? Ha így van, akkor ez biztos jele a szeretetének.

„A kutyák idővel – mint Pavlov kutyája – megtanulják, hogy a gazdi érkezését különböző hangok jelzik. Például a közelgő autó, vagy a garázsajtó nyitásának hangja. Amikor ezeket az ismerős hangokat hallják, azt automatikusan összekötik a gazda érkezésével, és már a hang hallatán izgalomba jönnek” – mondja McMillan.

Imád hozzád bújni, igényli, hogy veled alhasson

A kutyák, mint a falkában élő állatok, éjjelente gyakran összebújnak, hogy védjék és melegítsék egymást. Amikor a kutyád odabújik hozzád, úgy érzi, tényleg egy család vagytok. Arról nem is beszélve, hogy már tudományos kutatások is alátámasztották, hogy számos előnye van, ha az ember megosztja ágyát a kutyájával.

A kutyádnak Te jelented a biztonságot

A kutyák életük során számos olyan ijesztő helyzettel találják szembe magukat, mint például egy nagyobb vihar, vagy a petárdák durrogása, esetleg egy állatorvosi látogatás. De sok olyan kutya van, akiknek elég akár egy autós utazás ahhoz, hogy megijedjenek és elbizonytalanodjanak. Ezekben a helyzetekben Kedvenceink nagy szükségét érzik emberi falkájuknak. Tőlünk várnak megnyugtatást, biztatást, támogatást. Ha testbeszédünkből, kisugárzásunkból a nyugodtságot „veszik le”, akkor ők is úgy értékelik a helyzetet, hogy nincs nagy vész (hiszen gazdi is nyugodt), így semmi ok az aggodalomra. Visszatér biztonságérzetük és ellazulnak.

Nyitott könyvként „olvasnak” bennünket, és mindig az adott helyzetnek megfelelően viselkednek

Ha igazán szoros kötelék van köztetek, akkor kutyád érzékeli a hangulataidat, és szeretettel reagál rá. Sok kutya megérzi, ha feszültek, idegesek, vagy rosszabb kedvűek vagyunk, és még inkább kimutatja a szeretetét azzal, hogy a szokásosnál is sokkal több időt tölt a közvetlen közelünkben. Talán megnyalogat, vagy a fejét az ölünkbe hajtja, esetleg bíztatólag ránk helyezi a mancsát, de valahogy mindenképp a tudomásunkra hozza együttérzését, és biztosít arról, hogy mellettünk áll, számíthatunk rá.

Ő is ásít, amikor te ásítasz

Gyakran tapasztaljuk, hogy ha valakit ásítani látunk, szinte automatikusan mi is ásítunk egyet. Nem véletlenül mondjuk, hogy az ásítás ragadós. Ezt az „utánzást” csak néhány fajnál láthatjuk, és ezek közül „az ember legjobb barátja” az egyik.

A kutatók nem csupán azt állapították meg, hogy a kutya nagyobb valószínűséggel ásít, ha gazdáját is ásítani látja, hanem azt is, hogy akkor is ásítanak, amikor csak hallják a szeretett személy ásítását. Tehát, ha a kutyád ásítással válaszol a te ásításodra, akkor az irántad érzett szeretetét együttérzésével is kifejezi.

A kutyád kizárólag rád összpontosít

Megszokott dolog a kutyáknál, hogy figyelmükkel gyakorlatilag bárkit kitüntetnek. Az azonban, hogy minden embert szeretnek, nem azt jelenti, hogy nem a gazdájukat szeretik a leginkább. Figyeld meg kutyád viselkedését egy emberekkel teli szobában. Ha csak rád fókuszál, és visszajelzésedig minden és mindenki mást figyelmen kívül hagy, akkor biztos lehetsz benne, hogy egészen különleges helyed van a szívében.

Kutyád mindig megbocsájt

McMillan azt mondja, hogy a kutyákban meglévő nagyfokú szeretet abban is megmutatkozik, hogy mindig megbocsájtanak, még akkor is, ha valami rosszat teszünk nekik.  Például ha indokolatlanul felemeled a hangod, vagy egy nehéz nap után rajta töltöd ki frusztrációdat, a kutyád ezt képes teljesen figyelmen kívül hagyni, nem haragszik miatta rád. Az örök megbocsájtás képességét és feltétel nélküli szeretetüket – bármit teszünk – egész életük során megosztják velünk, de ezzel tilos visszaélni.

Azonban, ha négylábú barátodnál nem tapasztalod ezeket a jeleket, természetesen nem jelenti azt, hogy nem szeret téged. Mint ahogyan vannak olyan emberek, akik nem tudják kimutatni az érzelmeiket, kutyák között is előfordulnak ilyenek. „Tehát semmiképpen se a fenti lista alapján döntsd el, hogy a kutyád szeret-e, avagy sem. A szeretet kifejezésének nagyon sok módja létezik. Végtére is, itt kutyákról van szó” – nyugtat meg mindenkit McMillan.

Te hogyan tudod viszonozni kutyád szeretetét, kimutatni felé, hogy ugyanúgy szereted?

Játssz sokat vele, rendszeresen vidd sétálni, kirándulni, kényeztesd finom kutyasütivel, vagy adj a kölyökkutyádnak valami házi készítésű játékot, akár egy használaton kívüli zokni is rendkívül boldoggá teszi.

McMillan szerint a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy megpróbálunk minél többet adni magunkból kutyánknak, minél több időt vele tölteni, tartalmassá tenni a közös pillanatokat, mert ez az, amit „az ember legjobb barátja” a leginkább akar, és a leginkább boldoggá teszi őt.

Mindig melletted, és veled szeretne lenni, neki csak ennyire van szüksége:

EGYÜTT VELED

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: mnn.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...