Saját KB bal
Saját KB jobb

Vajon a kutyák vagy a macskák szeretik-e jobban a gazdájukat?

Sokan kíváncsiak vagyunk arra, hogy vajon a kutyák vagy a macskák örülnek-e jobban, ha együtt lehetnek velünk, emberekkel. Erre a soha véget nem érő vitára igyekezett most pontot tenni a Claremont Graduate University neurológus professzora Dr. Paul Zak. A kutatásáról a Huffington Post számolt be a napokban. 

És akkor ami a lényeg: bizonyítást nyert, amit mi, kutyások már régóta tudunk, hogy a kutyák jobban kedvelik az embert, mint a macskák.

De nézzük hogyan is jutottak a kutatók erre az eredményre.

10 kutyától és 10 macskától vettek vérmintát mielőtt és miután gazdáikkal játszottak. Az eredményt kétszer is ellenőrizték. Az ún. boldogsághormon, az oxytocin jelenlétét, és mértékét vizsgálták, mivel ez a hormon a mással való törődés során jelenik meg az agyban.

„Egy általános bontás szerint – mondja Dr. Zak 15-25% az oxiyocin ha egy számunkra kellemes idegennel kerülünk kapcsolatban, 25-50 % abban az esetben, ha valakit rendkívül megnyerőnek tartunk és 50 % vagy ennél nagyobb, ha igazán szeretünk valakit, mint például gyermek, vagy házastárs”

A kísérletben a kutyák által termelt oxytocin szintje 57,2 százalék volt. Tehát a kutyák rendkívül szeretnek bennünket, és szeretetüket egy másik fajra is ki tudják terjeszteni. „Ez fantasztikus – mondta a kutató. Agyuk azt az információt közvetíti nekik, hogy szeretnek minket”.

A macskák által termelt oxytocin szintje 12% volt, és összesen is csak 50 % hormonszintet tudtak kimutatni eddig a macskaféléknél. Zak rámutatott arra, hogy a macskák sokkal kevésbé szociálisak, mint a kutyák. A kísérletet egy steril laboratóriumban végezték, és az idegen hely még sokkal stresszesebbé tette a macskákat.

Arra a kérdésre, hogy ugyanez az eredmény született volna akkor is, ha saját, az állatok által megszokott környezetben zajlanak a tesztek, a kutató azt felelte, hogy szerinte magasabb lett volna a macskák által termelt oxytocin %-a.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: huffingtonpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...