Saját KB bal
Saját KB jobb

Kísérleti MÁV-kezdeményezés: Kedvenceink is velünk utazhatnak egyes IC-ken

Úgy véljük, hatalmas lépés a MÁV részéről – akik eddig elzárkóztak az élőállat szállításától a helyjegyköteles járatokon -, hogy mostantól kísérleti jelleggel engedélyezik kedvenceink szállítását egyes InterCity járatokon!

A Kutyával Vonaton Kezdeményezés Facebook oldalán érkezett a kérdés, hogy igaz-e a hír, miszerint 2015. december 13-tól engedélyezte a MÁV az élőállat szállítását az IC-ken? Mivel ez volt az egyik fő célja a mozgalomnak, egyértelmű volt, hogy utánajárunk a kérdéskörnek. A MÁV telefonos ügyfélszolgálatán készséggel adtak tájékoztatást december 21-én, de írásos biztosítékot még nem kaptunk rá, így kihirdetni sem tudtuk a nagyszerű hírt. A MÁVDIREKT Ügyfélszolgálati szakértőjétől ezt is megkaptuk december 22-én, és a MÁV oldalára is kikerült végre a hivatalos szabályzat ezzel kapcsolatban.

Ennek értelmében valóban 2015. december 13-tól, első lépésben a Budapest – Győr – Hegyeshalom (1-es számú) és a Budapest – Pécs (40-es számú) vasútvonalon közlekedő pót- és helyjegyköteles InterCity, railjet, EuroCity, EuroNight vonatokon a vonatok teljes közlekedési viszonylatán belföldi forgalomban, 2. kocsiosztályon élő állat szállítható az alábbi feltételekkel (a SZÜSZ II. 9.3.14. c) pontjától eltérően):

a) Az érintett pót- és helyjegyköteles vonaton az élő állat akkor szállítható, ha kézipoggyász mérethatárt meg nem haladó méretű szállítóeszközben helyezik el, mely alkalmas arra, hogy az utasok testi épségét, biztonságát, a vonatok,  vagyontárgyak tisztaságát és sértetlenségét megóvja. A szállítóeszközt az utasnak végig szoros őrizetében, magánál kell tartania. Az állatot a szállítóeszközből az utazás során nem engedheti ki.

b) A kutya szállításáért élőállat viteldíjat kell fizetni. Egyéb kistestű állat viteldíj megfizetése nélkül szállítható. Egy utas egy (élő állatot tartalmazó) tárolóeszközt vihet magával.

c) Az állat szállítása során a hatósági előírásokat be kell tartani. Kérésre a kutya oltási bizonyítványát (a Díjszabás 8.2.3. pontja szerint) be kell tudni mutatni. Nem szállítható beteg állat. Csak érvényes engedély birtokában szállítható olyan állat, melynek birtoklása vagy szállítása hatósági engedélyhez kötött.

d) Az élőállat viteldíjat pót- és helyjegyköteles vonatra jelenleg csak a vasútállomások pénztáraiban lehet megvásárolni. 

“A kezdeményezés egyelőre kísérleti jellegű, további intézkedésig érvényes” – hívta fel a figyelmünket a MÁVDIREKT Ügyfélszolgálati szakértője. Kérnénk mi is minden kutyával és más kisállattal vonaton utazót, hogy tartsák be a szabályokat, hiszen ez fontos lépés lenne ahhoz, hogy elérjük a végső célkitűzést. Ennek lényege, hogy (a több külföldi országban tapasztalt) állatbarát utazási szabályzat legyen a magyar vasúti társaságnál is.

Aki szeretné jobban megismerni kezdeményezésünket, az nézzen szét oldalunkon (kutyavalvonaton.hu), vagy ossza meg tapasztalatait Facebook közösségünkben (https://www.facebook.com/Kuty%C3%A1val-vonaton-704130949732711/?ref=hl), és tekintse meg petíciónkat, amelyet már több mint 2500-an írtak alá: http://www.peticiok.com/signatures/lehessen_ic-n_is_kisallattal_plkutya_macska_utazni/

 

További cikkek a témában:

A kutyák az expressz vonatokra nem szállhatnak fel

Nem olyan egyszerű megoldani az utazást kutyával ma Magyarországon.

Kutyával utazás a Volán buszokon

Hogyan utazhatnak a kutyák az autóban?

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...