Saját KB bal
Saját KB jobb

Magyar mentőkutyák, akik felvehetik a harcot a terrorizmussal

Magyar sikerrel zárult a világ romkutató mentőkutyáinak mestervizsgája (MRT), melyet idén Ausztriában az osztrák hadsereg katasztrófavédelmi kiképző pályáján rendezett meg a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetőjének Symba nevű mentőkutyája is bekerült abba az elit klubba, amelyben csak a világ legjobb mentőkutyái kaphatnak helyet. 

A siker nem csak az új tagban rejlik, hanem abban is, hogy a magyar mentőkutyás szakma történetében egyedülálló dolog történt, hiszen nem volt még olyan kiképző, aki két generációt, tehát több kutyát is fel tudott készíteni a legmagasabb szintű bevetési vizsga teljesítésére. Ilyenre csak a világon is kevesen voltak eddig képesek.

Előzmények

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat számára nem idegen ez a környezet, hiszen 2006; 2008; 2010; 2012-ben Liza és Aqua és Roger is már helyet kaphatott az elit egységben és idén pedig a területkutató kutyák hasonló klubjába jutattuk el Drazsét. A magyar mentőkutyás szakma életében a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálaton kívül egy kutya volt eddig képes hasonló bravúrra, hiszen a BM OKF Hunor mentőszervezetében található Mangó kutya, ami megkapta a minősítést és már egyszer meg is hosszabbította ezt az elismerést.


Symba keres

Mentőkutyák és a terrorizmus

A mentőkutyák minden évben emberek ezreit mentik meg és ez alól nem kivétel az sem, amikor a terrorizmus áldozatainak megmentése a cél. A 9/11-es terrortámadás által okozott káoszban közel 3000 ember vesztette életét. A túlélők megtalálásáért folytatott közdelemben közel 100 mentőkutya bizonyította önzetlen hűségét az emberiségért. A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség legmagasabb szintű vizsgával rendelkező kutyái bármelyik pillanatban riasztásra kerülhetnek, ha a világot természeti, vagy civilizációs katasztrófa sújtja, vagy ha ismét olyan méretű terrortámadás történik, ahol a négylábú hősökre van szükség.

A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség fogja össze a világ mentőkutyáit és minősíti őket

A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség, mely több mint 40 ország több száz mentőkutyás szervezetét fogja össze és szakértői segítségével irányítja a nemzetközi mentőkutyás szakmai életet. Az idei évben tizedszer rendezte meg a mentőkutyák romkutató mestervizsgáját (MRT MODULE4), melyen a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által felügyelt önkéntes mentőszervezet) Symba nevű mentőkutyája képviselte eredményesen Magyarországot. Az elmúlt évek számtalan nagy balesettel, természeti és-civilizációs katasztrófával sújtották a föld lakosságát, melyek több százezer ember életét követelték és ezekben a helyzetekben gyakran a mentőkutyák jelentik az egyetlen esélyt a túlélők gyors megtalálására.

Már a vizsgán való indulás is végzettségekhez kötött, így a mestervizsgát legalább 3-4 éves megfeszített munka előzi meg, hiszen a nemzetközi vizsgarendszer megköveteli, hogy csak a legjobbak kaphassanak lehetőséget arra, hogy a 3 napos megmérettetésen bizonyítsák azt, hogy alkalmasak a világ legjobb mentőkutyáit tömörítő minősítés megszerzésére. Symba azon kutyák egyike, akinek ez a lehetőség megadatott és tudott is élni vele.


Laci és Symba
 

A vizsga első napján a nemzetközi előírások alapján be kellett regisztrálni egy RDC (Reception and Departures Center) elnevezésű fogadó állomáson, mely egyébként változatlan formában szokta fogadni a nemzetközi mentőegységeket a világ bármely táján a valódi katasztrófáknál. Itt a bajbajutott ország hatóságai ellenőrzik azt, hogy a beékező segítők mindennel rendelkeznek-e, ami ahhoz szükséges, hogy hatékony segítséget nyújtsanak a katasztrófa áldozatainak. Ezt követően vette kezdetét a 36 órán át tartó megfeszített tempójú munka, hiszen a mentőkutyások néhány órás pihenőkkel éjjel-nappal kapta a riasztásokat a különböző szituációkhoz. A romok átkutatásán és kötéltechnikai gyakorlati feladatokon kívül elméleti felkészültségükről is be kellett számolni a szakembereknek, így nemzetközi mentési irányelvek (INSARAG) ismerete, humán-és állat elsősegélynyújtás, térképezési készségek is felmérésre kerültek.

Mivel kutyás egységünk a vizsgán kiváló teljesítményt nyújtott, így a nemzetközi szövetség elismerve felkészültségét, beválasztotta a 60 főt számláló elit mentőkutyás körbe. 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...