Saját KB bal
Saját KB jobb

Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki kutyáknak

Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki kutyák számára chilei állatgyógyászati kutatók, a vakcina alkalmazható mind kan, mind szuka esetében – adta hírül az MTI. A Chilei Egyetem állatorvos-tudományi tanszékének kutatói a sertések sterilizálására már használt módszert vették alapul.

Egy oltás is hatékony

“Az egész Ausztráliában kezdődött 1989-ben, a már létező immunológiai kasztrálás ötletéből indultunk ki, amelyet továbbfejlesztettünk és háziállatok, főként kutyák számára tökéletesítettük, és elkészítettünk egy jobb változatot a sertések számára is. Az előző egy olyan oltóanyag volt, amelyből két dózisra volt szükség ahhoz, hogy hatékony legyen. Esetünkben egyetlen oltás is elég hatékony” – magyarázta Leonardo Saenz professzor. Saenz szerint a vakcina hatása hasonló, mint a sebészi miskárolásé, de nincs szükség a műtéthez elengedhetetlen forrásokra és a sebészi beavatkozás utáni gondozásra.

Nincs mellékhatása

Ráadásul a folyamat visszafordítható, mivel hormonális módosításon alapul. Az oltóanyag az Escherichia coli baktériumban termeltetett fehérjén alapul, és polimer felhasználásával hozták létre. Az oltóanyag semlegesíti a betatrophin hormont, a semlegesített antitestek gátolják meg a reprodukciós képességet. Nem lesz progeszteron vagy ösztrogén hormon a szukákban, sem tesztoszteron a kanokban, ami akadálya a reprodukciós képességet és az immunológiai kasztrálás egy formája – részletezte Saenz.

Az oltóanyag további előnye, hogy a fogamzásgátlás többi módjaihoz viszonyítva nincs mellékhatása. A szakemberek azt remélik, hogy az oltóanyag segít megfékezni a kutyapopuláció növekedését Chilében, ahol a sebészeti úton történő ivartalanítás csekély mértékben elterjedt.

A vakcinát már szabadalmaztatták Chilében, Európában és az Egyesült Államokban, és további kísérleteket végeznek vele ellenőrzött körülmények között. A végső formáját Chilében az illetékes hatóság fogja engedélyezni, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: MTI
Kép: cuteoverload.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...