Saját KB bal
Saját KB jobb

Cuha-völgy, az „Öreg-Bakony” egyik gyöngyszeme

A Cuha patak egy varázslatos völgyet vájva a mészkő és dolomitsziklákba, hosszasan kanyarogva csörgedezik a Bakony öreg fái alatt. A hasadékvölgy egyik legszebb és legnépszerűbb szakaszát Vinye és Porva-Csesznek között találjuk. 

A hely különlegességéhez az is nagyban hozzájárul, hogy ezt a mesés területet az itt áthaladó vonatról (Veszprém – Győr vasútvonal) is megcsodálhatjuk. Az ország egyik legszebb vasútvonali szakasza két viadukton és három alagúton keresztülhaladva teszi felejthetetlenné az utazást. 

A szépséges sziklaszurdokon átvezető kiépített turistaút a vinyei Pihenőparknál indul (de Porva-Csesznek felől is bejárhatjuk), innen a piros jelzést és az irányt mutató fa táblát követve pillanatok alatt lejutunk a patakvölgybe.

Kalandozásunk itt kezdődik, mivel a természet eredeti értékeit meghagyva, a nagyjából 5 km hosszú sétaút közvetlenül a patak partján halad, jó néhányszor keresztezve azt. Már az indulásnál szembesülünk vele, hogy magasabb vízállás esetén nincs más lehetőségünk, mint átgázolni a turistautat át-átszelő patakon. Itt még egy híd segíti az átkelést, de azért ne ijedjünk meg, a 9 gázlón történő áthaladás inkább izgalmassá, mint problémássá teszi a kirándulást. (Azért babakocsival csak nyáron vágjunk neki, amikor nincs sok eső és emiatt alacsony a vízállás.) 

Négylábú kísérőink borzasztóan élvezték a hűvös patakban történő bóklászást, és a mi aránylag száraz lábbal történő átkelésünket is segítették a híd gyanánt odakészített kisebb-nagyobb kövek, és kidőlt fatörzsek.

Az ösvény végig a völgyben halad, és a minket körülölelő tájat csodálva szinte észre sem vesszük, hogy lesétáltuk ezt a néhány kilométert. Külön érdekessége az útnak – melynek első szakasza Tanösvény is egyben a megszokott ismeretterjesztő táblákkal -, hogy alulról csodálhatjuk meg a Cuha-völgyi völgyhidat és óvatosan bekukkanthatunk a vasúti alagútba is.

Hogy a legjobban kiélvezzük és megcsodáljuk ezt az útvonalat, talán a legjobb választás az, ha autónkat Vinyén hagyva vonattal elmegyünk Porva-Csesznekre és onnan visszasétálunk Vinyére. (A vonat elég ritkán jár, így mindenképpen tájékozódjunk a menetrendről, és a kutyaszállítás feltételeiről.)

Túránk végén kellemesen elidőzhetünk a Pihenőparkban, és amíg gyerkőceink a játszótéren fáradnak tovább, mi élvezhetjük az itt található büfé remek ízeit. 

Akinek még van kedve és energiája, a patakvölgybe leérve az ellenkező irányba is tehet egy kirándulást. A vadregényes Alsó-Cuha szurdokon keresztül egészen a közkedvelt piknikező helyig, Ördög-rétig (3 km) lehet túrázni. 

Magasabb vízállás esetén ezt csak „erősebb idegzetű” turistáknak és edzettebb négylábúaknak ajánljuk, révén hogy az ösvény közvetlenül a patak partján vezet – már ha nem öntötte el a víz – így a sziklamászás, a vizes, csúszós köveken való áthaladás borítékolható.


(fotók: a szerző)

 

Egerszegi Krisztina

 

További kutyás kirándulóhelyek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...