Kutyabarát kertek – kertbarát ebek

A kert és a házi állataink közötti kapcsolat kialakítását mindig az előbbi tervezésével kell kezdenünk. Alakítsd úgy, hogy a kedvenced és a növényeid is jól érezzék magukat – hívja fel a kutyások figyelmét a NoSalty.hu cikkében.

Ne feledkezzünk meg azonban kutyánk neveléséről sem! Ha valami kárt tesz a kertben, azonnal fejezzük ki nemtetszésünket. Amennyiben hagyjuk, hogy kedvére alakítsa a környezetét, rossz szokásai hamar eluralkodhatnak rajta. A nevelés azonban csak akkor lehet sikeres, ha a szükséges feltételeket megteremtjük hozzá.

Hasznos magaslatok

Ha két-háromszáz négyzetméternél kisebb kertben kutyát tartunk, akkor érdemes lemondanunk a pázsit szépségéről. Helyette más kerti elemekkel tehetjük élvezhetővé és otthonossá házunk környékét. Gondoljunk csak bele: ha rendszeresen ekkora kertben tartózkodunk, mi magunk is kitapossuk a gyepet, így a kutyánktól sem várhatjuk el, hogy egyetlen fűszálat se görbítsen el. Ezeket a kis tereket érdemes valamilyen anyaggal leburkolnunk és a növényeket kiemelt ágyásokba ültetnünk. Mivel a kutyák természetükből fakadóan inkább sík terepen érzik jól magukat, ezért a kiemelt ágyásokba ültetett növényeket és az ágyásban lévő termőföldet is nagy valószínűséggel tiszteletben fogják tartani. Kisebb kutyafajták esetében a megemelt virágágy fizikailag is lehetetlenné teszi, hogy az eb a növények közelébe férkőzzön. A kiemelt ágyásokhoz hasonlóan fontolóra vehetjük sziklakert létesítését is. A kis domb és a kövek erős élei még akkor is elriasztják kedvencünket, ha egyébként a sziklakert lejtése vagy magassága lehetőséget adna arra, hogy megmássza.

Az a fránya kaparás

A taposásnak kitett helyeket még nagyobb kertekben is érdemes leburkolnunk. A kutyák ugyanis sokkal szívesebben kezdenek kaparni olyan helyeken, ahol a földfelszín szabadon látszik. A vakondtúrás viszont a vadászösztönt ébreszti fel kedvencünkben. A kert parányi földalatti lakójának szaga ugyanis még a több centis túráson is áthatol. Elegendő csupán egy napra magára hagynunk a kutyust egy vakondtúrta kertben ahhoz, hogy jelentős károkat okozzon a gyepben. Így mikor hazaérünk, nem lepődhetünk meg azon, ha a földalatti járat nyomvonalát követve több méter hosszú „ösvénnyel” találkozunk.

Szintén az ösztöne hajtja kedvencünket, mikor a fölösleges táplálékot elássa a kertben. Ezért mindig csak annyit adjunk egyszerre neki, amennyit egyből el tud fogyasztani. Az ösztönt a nagyobb csontok is kiválthatják, amelyeket még akkor is elás, ha már minden ehető részt lerágott róla. A frissen felásott föld is ingerli a kutyát, leginkább azért, mert könnyedén ki tudja kaparni. Ezért fordulhat elő az is, hogy nagyobb eső, vagy az öntözés után, a felázott föld hatására támad kedve átalakítani a kert domborzati viszonyait.

A kutya társas lény, így mindenáron igyekszik kapcsolatba lépni környezetével. Lábazat nélkül épített drótkerítések mellett az állat joggal hiheti, hogy a kerítés alá lyukat fúrva túljuthat az akadályon. Ha nem fedezzük fel idejében a kezdeti nyomokat, könnyen a szomszédban vagy az utcán láthatjuk viszont. Ha a kutyát mindössze egy rács választja el utcától és annak forgalmától, akkor érdemes megfontolnunk a sövény létesítését is. Ilyenkor a növényfalat legalább egy méterre telepítsük a kerítéstől, ezzel a kerítés mellett egy „járőrösvényt” alakítunk ki. Ebben a részben kedvére tarthatja a kapcsolatot a külvilággal, amikor viszont nyugalomra vágyik, a sövény mögött nem zavarják majd a külvilág történései.


Fotó: nosalty.hu

Ötletek a kert védelmében:

1. Készítsünk kiemelt ágyásokat.
2. Rendszeresen sétáltassuk kedvenceinket.
3. Burkoljuk le a taposásnak kitett helyeket.
4. Használjunk szúrós cserjéket más, értékes növények megóvása érdekében.
5. Határoljuk el alacsony kerítéssel kertünk igényesebb részeit.
6. Ha lehetőségünk van rá, válasszunk nyugodt természetű kutyafajtát.
7. Tanítsuk meg kutyánkat a kerti „illemszabályokra”.
8. Csak annyit táplálékot adjunk kedvencünknek, amit egyből el tud fogyasztani.

A cikk tovább, teljes terjedelmében a NoSalty.hu oldalán olvasható.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás és fotók: nosalty.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...