A kutya úgy utánozza az embert, mint egy másfél éves gyerek

Egy friss tanulmány szerint a kutya olyan szociális ragadozó, amelynek elméje egy 1 éves gyermekéhez hasonlít. A kutyák képesek az embereket utánozni – mondta Topál József etológus.

A nyolc évvel ezelőtt végzett vizsgálatok során kutatók megállapították, hogy a kutya képes leutánozni az emberi viselkedést. Ezt nehéz volt a tudományos közvéleménnyel elfogadtatni, és nehéz volt a kutyakiképző szakemberek számára érthetővé tenni – mondta Topál József a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Márpedig a kutya igen kifinomultan képes az emberi viselkedést megfigyelni, hajlandó és hajlamos utánozni a megfigyelteket – tette hozzá.


Dr. Topál József (fotó: MTA)

A friss tanulmány azt mutatta ki, hogy ez nem egyszerűen egy itt és most-utánzás, amelyre a csecsemők képesek, hanem az a fajta utánzás, melyre egy 1-másfél éves gyermek képes.

„Csányi professzornak nagy igazsága rejlik abban, hogy a kutyák szőrös gyerekek. A kutya nagyon furcsa állat, nem is természetes állat, ezért is foglalkozunk vele, mivel anatómiailag farkas küllemű szociális ragadozó, amelynek elméje sokkal inkább egy 1 éves körüli gyermek elméjéhez, mint egy farkaséhoz hasonlít” – hangsúlyozta.

Abban különbözik a csecsemőtől, hogy nagyon könnyen lebeszélhető dolgokról, és sok mindent csak akkor csinál, ha erre kifejezetten buzdítjuk – mondta Topál József.

A teljes adás meghallgatható a Híradó.hu oldalán

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hirado.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...