A kutyát nem érdekli, hogy a gazdi masszázsra jár

Több száz évvel ezelőtt az emberek természetesnek vették, hogy az állatok is gondolkodnak, csak nem beszélnek. Aztán később, elsősorban vallási megfontolások alapján úgy gondolták, hogy az állatoknak nincs lelke, ezért gondolkodni sem tudnak, így beszélni is felesleges hozzájuk – mondta Csányi Vilmos a Kossuth Rádió A tudomány hangjai című műsorában.

Darwin idejében egy bizonyos Romanes különböző megfigyeléseket végzett, és azt tapasztalta, hogy a háziállatok gondolkodnak. A pszichológusok ezen nagyon felháborodtak, és nekiálltak bizonyítékokat keresni, ezek lettek az úgynevezett problémamegoldó feladatok. Megállapították: nem lehet azt mondani, hogy felismerik a feladatot, hanem azt próba-szerencse alapon oldják meg. Ebből azt a következtetést vonták le, miszerint ezek nagyon egyszerű reflexekre reagáló lények, melyek igazából nem gondolkodnak. Teljesen figyelmen kívül hagyták azt a néhány tíz, vagy száz gramm agyat, ami az állatoknak van – magyarázta az etológus.

Hozzátette: ebből meggyőződés lett, a behaviorizmus (viselkedéslélektan), majd jött az etológia néhány évtizede. Ma már az az álláspont az elismert, miszerint az állatok gondolkodnak. Csak nem nyelvi gondolataik vannak, mint az embernek, hanem képekben gondolkodnak, és valóban jelekre reagálnak. Minden állat a saját környezetének megfelelően dolgozza fel a jeleket, és egészen más gondolatai vannak, mint egy embernek, aki nyelvet használ, és a képek mellett szöveget is el tud gondolni.

A kutyának 50 gramm agya van, az embernek pedig másfél kilogramm, ami egy óriás különbség – hívta fel a figyelmet.

A tudomány hangjai című, 2015.07.11-i adás ITT meghallgatható.


Fotó: Csányi Vilmos / Facebook

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hirado.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...