Saját KB bal
Saját KB jobb

Magyar mentőkutya a világ legjobbjai között

A világ legjobb mentőkutyái közé választották a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egyik büszkeségét, egy nőstény labradort. Tíz mentőkutya van a világon, amely megkapta a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség legmagasabb szintű területkutatási minősítését. Drazsé is ebben az elit klubban kapott helyet.

Drazsé nyolcéves, kölyökkora óta eltűnt személyek kutatásában jeleskedik. Több száz bevetésen vett már részt gazdájával, a csupán 22 éves Ádám Zsófival. Kifejtette, 14 éves korában került hozzá az eleve mentésre kiválasztott Drazsé, ő pedig 16 évesen volt először – szülői engedéllyel – bevetésen.

Miklósi Ádám etológus kifejtette, a kutyák a farkastól örökölték jó szaglási képességüket, képesek a vad szagát jó néhány nappal később is fellelni. Egyes fajtákat aztán tovább szelektáltak arra, hogy taníthatóak legyenek különféle más szagok keresésére is, így például emberszag nyomába is tudnak eredni.

A szakember több mint 15 éve foglalkozik az állatok viselkedésének tanulmányozásával. Elmondása szerint a kutyák a levegőben terjedő és a növényzeten megmaradt szagmolekulákat keresik az adott területen, és ennek forrását próbálják megtalálni, így jutnak el a keresett személyhez. Kifejtette, nagyon erős és jól fejlett orruk van, kevés szagmolekulát kell megérezniük, mert szaglóhámjuk nagy kiterjedésű, ezért kevés molekula nyomán is el tudnak indulni.


Forrás: M1 – hirado.hu

A legutóbbi versenyen, ahol Drazsé elnyerte a címet, GPS-használat és elsősegélynyújtás is szerepelt. A csapatok 36 órán át kaptak riasztásokat, a legnehezebb feladat egy 60 ezer négyzetméteres terület átkutatása és az ott megbújó emberek megtalálása volt. Csak 10 mentőkutya tudta teljesíteni az elvárásokat, közöttük Drazsé.

Ádám Zsófi kifejtette, csak stabil idegrendszerű, egészséges kutyákat vetnek be, fontos, hogy ne legyenek érzékenyek a zajra, ne féljenek az emberektől és általában véve bátrak legyenek.

Fajtamegkötés a csoportnál nincsen, de vannak olyan fajták, amelyek jobb képességekkel rendelkeznek, ilyenek a vadász- és juhászkutyák. Van olyan keverék is, amely alkalmas a feladatra. A labradorok vadászkutyák, vagyis jók a keresésben. Másik kiváló tulajdonságuk, hogy nagyon jól tudnak együtt dolgozni az emberrel.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hirado.hu
Fotó: Máthé Zoltán, MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...