Saját KB bal
Saját KB jobb

Kössék jogosítványhoz a kutyatartást!

A kérdés már a megfogalmazásában is kicsit a kollektív bűnösség elvére hasonlít. Mi a valódi probléma? A felelős kutyatartás hiánya. Hány embernek kell még Magyarországon meghalnia, megnyomorodnia ahhoz, hogy végre komolyan, európai módra, megtaláljuk a megoldást?

Sokan a felelősségérzet leghalványabb jele nélkül vásárolnak, vásárolhatnak, tartanak – mert tarthatnak – bármilyen, tőlük teljesen idegen, számukra ismeretlen divatkutyát. Egyszerűen –nem bántva a horgászokat – furcsa, hogy a horgászengedély megszerzéséhez vizsgázni kell, és ez nem mindenkinek sikerül. Ám a kutyatartáshoz semmilyen képzettség nem szükséges, és mindenki alkalmas rá.

Vajon a pitbull-törvény megalkotói miért nem a kutyaviadalok szervezőit, és a fogadásokat kötők felelősségre vonását tűzték ki célul? Miért egy fajtacsoport megsemmisítése a cél? Miért nem lehet legalább egy alapfokú vizsgához kötni a kutyatartást? Miért nem tesznek a jövendő gazdik valamiféle alkalmassági vizsgát? Egészen bizonyos, hogy sokkal kevesebb gond lenne a kutyákkal is. Egyrészt kevesebb kóbor állat barangolna az utcán, másrészt ritkábban fordulna elő kutyatámadás (amelynek oka elsősorban a gazda hozzá nem értése). Ha az állatvédelmi törvényt is szigorítanák, és letöltendő – nem felfüggesztett – börtönbüntetés kapnának az állatkínzók, kevesebb elborzasztó hírről szereznénk tudomást.

Veress István és dr. Szinák János így fogalmazta meg a véleményét: „Hazánkat is elérte a háború, eldördültek az első lövések, de úgy tűnik, ezek rendre célt tévesztenek. Feltehetően rossz volt az irányzék s, hogy kik mire lőttek? Nos, ágyúval verébre, önkormányzati rendeletekkel harci kutyára.”

A kutyaiskola megnevezés például egy kicsit félrevezető, hiszen az oktatók nem közvetlenül a kutyákat tanítják, hanem a gazdákat, és rajtuk keresztül tanulnak az ebek. A kutyaiskola nem csak arról szól, hogy ülj-feküdj, hanem a mindennapos kutyatartásról, gondozásról, ápolásról – szinte minden, a kutyával kapcsolatos dologról.

Ha megkérdezünk egy kutyakiképzőt, hogy miben, mit, miért változtatna a kutyatartást illetően, rendszerint azt mondják, hogy elsősorban az emberek gondolkodása. Az alapellentét kutyás és nem kutyás közt, hogy minek tart az ember emeletes házban kutyát? Aki ezt nem akarja megérteni, annak hiába is magyaráznánk. Rengeteg a felelőtlen kutyatartó, de nem róluk kell megítélni az összes kutyást! A városban még talán mindig a kutyagumik otthagyása a legnagyobb probléma. Ami könnyen orvosolható. A sok szép zöld parkban nem kell sokat sétáltatnunk az erre kitalált zacsiban a kutyagumit, hiszen van számos szemetes is.

Amit ideje lenne megreformálni, az az 1996-os ebtartási rendelet. Azóta szinte semmit sem változott. A szakembereket ugyan megkérdezték a tervezetről, de amikor ők észérvekkel támasztották alá, hogy miért nem jó a rendelet, és miben kellene azon változtatni, könnyedén lezárták a vitát és minden maradt a régiben.

Körmendi Zsuzsa
gépnarancs.hu

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...