Vigyázat: támad a tigriskullancs

Kezdődik a kirándulószezon, a kullancsok pedig tárt csápokkal várják a kicsiket, a nagyokat és a kutyákat, hogy jól lakjanak belőlük. A magyarok pedig sokszor még akkor sem foglalkoznak a rovar okozta veszélyekkel, amikor nyilvánvaló a fertőzés. Feltűnt egy új faj is, aminek – mintázata alapján – egy magyar orvos adott művésznevet: ez a tigriskullancs – írja a HVG.hu.

2005-ben még a vizsgált kullancsok 17,3 százaléka volt fertőző, ez az adat 2012-re viszont ijesztő mértéket öltött, már 30-50 százalékos fertőzöttséget állapítottak meg Magyarországon a szakemberek. Kapiller Zoltán, aki magát a „kullancsok őrültjének” nevezi, évről évre próbálja felhívni a figyelmeket a veszélyekre, elmondása szerint több-kevesebb sikerrel. Szerdán reggel például kullancsvadászatra indult a Margitszigeten, miután egy sajtótájékoztatón orvos kollégáival tájékoztatott a magyar kullancshelyzetről.

Kapiller szerint a lakosság 2 százalékát érinti a probléma közvetlenül, tehát már fertőzöttek, bár ennél sokkal kevesebben törődnek a betegséggel, amit jelenleg Lyme-kórnak hívnak, de új kullancsfajok megjelenésével eddig ismeretlen bajokat is hozhatnak. Úgy mint a Kapiller által tigriskullancsnak elnevezett egyed, melynek művésznevét az orvos adta színe és mintázata miatt. A kullancs színe barnás-vöröses és tigrisszerű, fekete csíkok borítják, az első példány pedig fertőzött volt a szakember beszámolója szerint.

A cikk tovább, teljes terjedelmében a HVG.hu oldalán olvasható.

 

További cikkek a témában:

Kullancsveszély – ezek a legfertőzöttebb területek

Kullancs ki-mit tud!

Tudj meg többet a kullancsokról

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: HVG.hu
Fotó: illusztráció, AFP / Ria Novosti / Konstantin Chalabov

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...