Saját KB bal
Saját KB jobb

Botrány a kutyaiskola körül

Egyre magasabbra csapnak a hullámok a Korom Gábor által “kifejlesztett” és elhíresült Tükör Módszerrel dolgozó kutyaiskola-hálózat egyik bástyája, a Népszigeti Kutyaiskola körül a napokban az internetet bejárt videók miatt – tájékoztat a nullker.hu oldal.

Egy új kutya rengeteg felelősséggel jár. A gazdi és a kutya összhangba kerülése, a kapcsolat kialakulása időigényes folyamat, mely rengeteg stresszel, problémával, esetenként ordibálással, szomszédokkal való konfliktussal jár együtt. A legtöbb felelős gazda szakemberhez fordul nemcsak problémás, de simulékony kutyájával is, hogy mindketten (ember és állat egyaránt) a legjobbat hozhassák ki magukból és egymásból. A legkézenfekvőbb hely a kutyaiskola keresésére az internet. Sokan földrajzi közelség alapján, néhányan ismerősök tanácsainak segítségével választanak, megint mások pedig a Google-ba pötyögik be, amit tudni szeretnének.

A Tükör Módszer marketingje jó. Nagyon jó. “Kutyaiskola” szóra keresve első helyen szerepelnek, számtalan helyen jelen vannak a városban és az országban, vezetője pedig az ország egyik nagy kutyaszakértőjeként szerzett magának hírnevet. Vegyük hát egy kicsit alaposabban szemügyre, mi is ez a módszer!

honlap szerint a kutya, mint egy tükör, megmutatja, hogy milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk

A módszer kialakulásánál elolvashatjuk, Korom Gábor miképp ismerte fel (újra) azt, amivel nagyapáink és felmenőink már a kutya megszelídítése óta tisztában vannak, vagyis azt, hogy az eb akkor fog “jól” viselkedni, ha elfogad bennünket főnöknek,kapcsolatot alakítunk ki vele ahelyett, hogy eszköznek vagy tutujgatni való gyerekpótléknak tekintenénk. Hornig Rudolf, aki a klikkerezés hazai meghonosítója, egy olyan módszert hozott be az országba, melynek elméletéért Ivan Petrovics Pavlovot egy évszázaddal korábban jutalmazták Nobel-díjjal. Az elméleti háttér több iskola hagyományainak és számos egyéb tanulmány összeollózásából született, mindez azonban nem lenne probléma, ha nem került volna most a világ elé, hogymiképpen működik az iskola valójában. Így.

A két videón elvileg egy ún. “megtolás” módszert látunk. Ennek elmélete az, hogy a kutya rossz viselkedésére a “falka” elzavarja őt, “kizárja”, hiszen szociális állat lévén ez az egyik legnagyobb büntetés számára. Mi akkor a probléma?

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...