Rekord dőlt meg a Vizsla Túrán

Közel 300 négylábú és több mint 500 kétlábú vett részt az idei első, sorrendben a 83. Vizsla Túrán a Kamaraerdőben. Minden eddigi rekordot megdöntött a 8. születésnapi találkozó.

Tollár Mónika, a Vizsla Túra alapítója 2007-ben az Illatos úti menhelyről fogadta örökbe Emma nevű kutyáját. A környéken nem volt kutyás társaság, főleg nem vizslás, így Móni gondolt egyet és megalapította ezt a vizslás társaságot. A kezdeményezés mára már országos szintűvé nőtte ki magát.

Jelenleg hány tagja van a Vizsla Túrás társaságnak és hol találkoztok?

Jelenleg több mint 1.600 regisztrált négylábú taggal és a hozzájuk kapcsolódó kétlábú családtagokkal büszkélkedhetünk. Főtevékenységünk olyan félnapos, illetve egész napos túrák szervezése hazánk határain belül, változó helyszíneken, havi egyszeri alkalommal, ahol önfeledten kirándulhatunk kutyáinkkal. Stábunk már hetekkel-hónapokkal korábban megkezdi a felkészülést egy-egy túrára: a kiválasztott helyszínre 8-10 csapattagunk utazik el, hogy megtaláljuk az ideális túraútvonalat, kijelöljük az alkalmas parkolóhelyet, illetve megszerkesszük az odajutás pontos leírását. 2015. első félévében Pusztavacsra, Városlődre, Szokolya/Királyrétre, valamint Gyömrőre és Pátkára látogatunk majd el.


Tollár Mónika (Fotó: vizslafotózás)

Miért jó ehhez a csapathoz tartozni?

A Vizsla Túra nem titkolt célja, hogy a havi egyszeri közös séta során ne csak négylábú kedvenceinket fárasszuk le alaposan, de mi, gazdik is új embereket, barátokat ismerhessünk meg. Ezek a közös túrák remek lehetőséget biztosítanak továbbá arra, hogy minél több és eltérő életkorú vizsla találkozhasson egymással, elősegítve a szocializációjukat. Olyan önkéntes, civil, hobbikutyás szerveződés vagyunk, amely mentes minden kötelezettségtől és bürokráciától: egyetlen célja a kutyák szeretete. Nálunk minden vizslának és vizslakeveréknek helye van, amennyiben képes a fajta- és embertársaival együtt, többedmagával, csapaton belül békésen sétálni. Ebbe a közösségbe bárki beléphet, akinek van vizslája és bármikor kiléphet, ha úgy tartja kedve. A lényeg, hogy amíg köztünk van, jól érezze magát ő és a kutyája.

Az elmúlt 8 évben melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?

A legfrissebb s egyben legszebb élményünk minden bizonnyal a Vizsla Túra 8. születésnapja volt, melyet rekordrészvétellel ünnepeltünk a Kamaraerdőben idén januárban. Csodálatos, örömteli érzés volt látni azt a közel 300 boldog vizslát, melyek közül jó páran a legeslegelső Vizsla Túrán is velünk voltak. Megható volt rálátni a folyamatra, hogy nemcsak mi, gazdik, de a kutyáink is idősebbek lettek 8 évvel a kezdetek óta. S bár sokan nincsenek már köztünk, az Égi Vadászmezőkön is havonta rendeznek Vizsla Túrákat…

Milyen nehézségeken vezetett át a vizslás közösség?

Közösségünk helyzete – éppen népszerűségünknek és közismertségünknek köszönhetően – a kezdetek óta sokat változott. A résztvevők folyamatos nagy létszáma miatt a túráink bejelentés-kötelezettek lettek. Nem mehetünk például „csak úgy”, nemzeti parkok területére, természetvédelmi területekre, zsúfolt kirándulóhelyekre – s ezen kívül még számtalan feltételnek kell teljesülnie egy-egy helyszín kiválasztásakor. Tevékenységünk 8 éve során a biztonság (kutyáink és gazdáik biztonsága) mindig a legfontosabb szempont volt. Épp ezért megyünk kizárólag olyan vizslaszerető, kutyabarát helyekre, (magán)területekre, településekre, önkormányzatokhoz, vadásztársaságokhoz, akik egy-egy előzetesen egyeztetett időpontban szívesen befogadnak minket egy-egy kirándulás erejéig. Azt mondják, minden gazdi hasonlít a kutyájára vagy fordítva, de legalábbis megtalálják egymást.

Ki választ vizslát maga mellé?

A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya: Svédországtól Koreáig nagyon sok helyen ismerik, szeretik, tartják, tenyésztik. Legfőbb jellemzői az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés és a harmonikus mozgás. Kedves, melegbarna, szerelmetes pillantású szemek – huncut kópésággal keverve. Egyfelől lustálkodó kanapéspecialista, örökös ágybanalvó, simogatásimádó – másfelől fáradhatatlan energiabomba, játékos gyerek, hancúrozó bohóc. Az egyik legsokoldalúbb fajta, igazi mindenes: egyszerre vadászkutya, a család kedvence és a gyerekek játszópajtása, hiszen intelligenciája, alkalmazkodóképessége minderre alkalmassá teszi. Nyugodt, jóindulatú, érzékeny, a durva bánásmódot nehezen viseli, de a szerető gazdának a csillagokat lehozná az égről. Rendkívül könnyen tanítható, házőrzőnek azonban nem alkalmas: a besurranót éppúgy körülrajongja, mint a közeli barátot. A magyar vizslát, mint fajtát nem lehet 'csak' kedvelni – kizárólag rajongani lehet érte! S ahogy a négylábú is végtelen imádattal csüng gazdáján, a vizslatartók döntő többsége gyakorlatilag szerelmes a kutyájába.

Hol lesz a legközelebbi Vizsla Túra? Aki kedvet kapott, hogy csatlakozhat?

A 85. Vizsla Túra 2015. március 29-én, vasárnap lesz Pusztavacson. A jubileum alkalmával külön meglepetéssel várjuk a résztvevőket. További információk a túráról, valamint a jelentkezés feltételeiről és módjáról: www.vizslatura.hu (kapcsolat: [email protected]). Facebook oldalunk, ahol folyamatos tájékoztatást biztosítunk aktuális rendezvényeinkről: http://www.facebook.com/vizslatura.hu

Viszkocsil Dóra

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: budafokteteny.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...