Saját KB bal
Saját KB jobb

Másképp kell már kutyát tartani Pécsen

Összefésülték az országos törvényekkel a helyi kutyás rendeletet, s némi könnyítést is adtak a társasházakban élőknek. Jó tudnunk, hogy ha a a hobbiállatunkat nem akarjuk tovább tartani, akkor első körben nekünk kell gazdát keresni, csak utána vihetjük a menhelyre – írja a pécsma.hu.

A januártól élő új rendelet szerint elsődlegesen az állattartónak kell megoldania a kutya, macska sorsát, ha már nem szeretné megtartani. A gazda már nem válhat meg csakúgy a kutyájától, részt kell vennie új állattartó felkutatásában, s mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az állat a lehető legrövidebb időn belül új gazdához kerüljön. Csak ezt követően fordulhat állatvédőkhöz, alapítványokhoz, menhelyekhez, hogy náluk hagyja megunt kedvencét.

A kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatos szabályozás viszont  könnyítést is hoz, hiszen megengedi, hogy a lépcsőházakban levegyük a pórázt a kutyáról, ha ezt nem ellenzi a társasház működési szabályzata.

Érdekesség, hogy az új szabályok szerint már a családi házak kerítésére is ki kell írni, ha azon belül nagyobb testű kutya van, ha pedig potenciálisan veszélyes, magyarán, harapós, akkor azt kell feltüntetni. Kisebb testű ebeknél ugyanakkor nem kell figyelmeztetésről gondoskodni.

A harapós, nagytestű, potenciálisan veszélyes kutyákat pórázon és szájkosárral kell vezetni közterületeken, a szabály szerint a támadó, harapós ebeken még a kutyafuttatón is fent kell hagyni a szájkosarat. A többi eb természetesen sétáltatható továbbra is pusztán pórázon és szabadon engedhető szájkosár nélkül is a kutyafuttatókon.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: pecsma.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...