Több száz kutya került bajba

A kötelező chipeknek és az állatmenhelyeknek köszönhetően egyre több rémült állat kerülhet vissza a gazdájához. Szilveszter éjszaka idén is nagyon sok kutya kóborolt el. A hangos petárdáktól és a tűzijátékoktól ugyanis annyira megijednek az ebek, hogy akár több tíz kilométerre is képesek elmenekülni. Idén mintegy 300 kutya került így bajba.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata és az Állatmentő Liga munkatársai már harmadik éve mentik a petárdáktól megrémült állatokat, ilyenkor egy héten át több mint száz négylábút is hazajuttatnak. A legtöbb esetben már másnap – hangzott el a Híradóban.

Az első napon 42 bejelentés érkezett az Állatmentő Ligához, 13 chippel rendelkező kutyából hatot vittek be a Rex Kutyaotthon Alapítványba – mondta el Pataki Gábor elnök.

Találtak chip nélküli kutyát is, az ő gazdáját még keresik. „Egyre több olyan gazda van, aki nem figyel oda a kutyájára. Vagy azért, mert arra gondol, hogy az ő kutyájával mindez nem történhet meg, vagy azért, mert a korábbi években nem volt efféle rossz tapasztalata” – fogalmazott Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője. Hozzátette: azok a kutyák is félhetnek egy-egy közeli tűzijátéktól, amelyek korábban nem rémültek meg például egy viharban.

Szilveszter éjszaka országosan több száz kutya került bajba. A menhelyek a következő napokban is sok bejelentésre számítanak. A jogszabályok szerint a megtalált kutyákat két hétig csak a gazdájuk viheti el, utána viszont bárki örökbe fogadhatja őket.


Forrás: Duna TV, Híradó / MTI

Rettegnek és szenvednek a kutyák a petárda vagy a tűzijáték zajától. Sok kutya elszökik ilyenkor, ha nem zárják be. Egy epilepsziás kutya rohamot is kaphat, ha nem adnak neki ilyenkor nyugtatót. Egy igazán félős kutya pedig akár magában is kárt tehet. Az állatorvos szerint fontos, hogy ne embereknek szánt gyógyszert kapjanak az állatok, mert az is árt nekik – hangzott el a TV2 Téneyk műsorában.


Forrás: TV2

Szeretnéd, hogy betiltsák a lakossági tűzijáték használatát?

Akkor írd alá a petíciót!

http://www.peticiok.com/tiltsak_be_a_tzijatekok_lakossagi_hasznalatat

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...