Saját KB bal
Saját KB jobb

Szilveszteri őrület

Kutyabarátok! Hamarosan újra itt a szilveszter, sok kutya rémálma. Óvjátok négylábú társaitokat és minden állatot a petárdák okozta félelmektől, veszélyektől. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk szeretteinkre!

Az Akela Kutyaiskola és a Kutyabarát.hu is a következő nagyon fontos információkra hívja fel a figyelmet:

Hogyan óvhatod meg legjobban kedvenced az év legrémisztőbb éjszakáján?

A szilveszter az embereknek a felhőtlen bulizást jelenti, míg az állatoknak egy rettegéssel teli éjszakát. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban keverednek el a legtöbben otthonról. Az alábbi pár tanáccsal szeretnénk segíteni abban, hogy a legjobban vigyázhassatok rájuk.

MEGELŐZÉS

– Első lépésként ellenőriztessük állatorvosunkkal, hogy kutyánk chipszáma regisztrálva van-e a rendszerben. (Amennyiben szeretnénk, magunk is ellenőrizhetjük a regisztráció meglétét a http://petvetdata.hu/ oldalon.) Sajnos gyakran találkozni olyan chippekkel, melyek száma nincsen regisztrálva. 
– Amennyiben kutyánkban még nincsen chip, feltétlenül kérjük állatorvosunktól. (2013 januárja óta amúgy is kötelező minden kutya chipelése!)
– Hiába van chip, tegyünk a nyakörvre bilétát, amin megtalálható a telefonszámunk, így értesíthet minket a leggyorsabban a megtaláló.
– Ha nincsen bilétánk, alkoholos filccel is felírhatjuk a nyakörvre telefonos elérhetőségüket. Olcsó megoldás, mégis biztonságot nyújt.

SZILVESZTER NAPJA

– Azoknak, akik betegesen rettegnek a durrogásoktól, érdemes az esti sétát minél előbbre hozni és inkább hajnalban, amikor már elcsitultak a hangok újra kivinni, így elkerülhető, hogy a legrosszabb időszakban az utcán legyenek. 
– Figyeljünk rá, hogy a sétánál a nyakörvből, hámból biztosan ne tudjanak kibújni. ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes erre az időszakra fojtó nyakörvet feltenni összekapcsolva a normál nyakörvvel, így ha a nyakörvből ki is bújik, a fojtó segít megtartani. 
– Jobb ilyenkor biztosra menni és csak zárt futtatón elengedni a pórázról a kutyákat, még akkor is, ha amúgy nem mutat félelmet. Sajnos megeshet, hogy a legváratlanabb helyen durran mellettünk egy petárda. 
– Lakásban élő kutyákat ilyenkor ne piszkáljuk, biztosítsunk nekik egy védett, nyugodt helyet. Ez lehet egy szobakennel egy nyugodta sarokban, vagy az ágya egy biztonságos helyre tolva. 
– Kertben lakó kutyáknál figyeljünk rá, hogy legyen egy zárt hely, ahová behúzódhatnak. Érdemes a kerítést gondosan átnézni, hogy nehogy kibúvót találhassanak rajta. Ha tudjuk, hogy az átlagosnál jobban rettegnek a durrogásoktól, akkor inkább zárjuk be őket valahová, legjobb, ha beengedjük a lakásba, ahol szem előtt lehetnek. Semmi nem éri meg a kockázatot. 
– Fontos, hogy próbáljunk mi is közömbösen viselkedni, mert kutyánk azt a viselkedést fogja leginkább átvenni, amit tőlünk lát.

És végezetül… Ha kóbor, ijedt kutyát látsz, ne menj el mellette. Lehet, hogy a következő sarkon egy kocsi alá fut és éppen te vagy, aki megmentheti az életét. Adj neki egy nyugodt menedéket, amíg véget nem ér a durrogtatás, utána pedig vidd állatorvoshoz, aki chipleolvasással tud segíteni a gazdi megtalálásában.

LEGYETEK ÓVATOSAK ÉS VIGYÁZZUNK RÁJUK EGYÜTT!


 

Akela Kutyaiskola

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...