A legjobb téli mozgásfajták, amit kutyáddal űzhetsz

A hideg téli napokon legtöbbször nincs kedvünk kimozdulni a meleg szobából, ám ezt a kutyatulajdonosok nem tehetik meg, hiszen kedvencüknek ilyenkor is szüksége van a mozgásra. Íme pár remek tipp a gazdiknak, amelyek a spatrendonline.hu oldalán jelentek meg, hogy milyen mozgásformákat lehet csinálni a kutyákkal télen.

Szánkózás

Tökéletes szórakozás mind gazdinak, mind kutyának egyaránt, ha pedig gyermek is van a családban, a legjobban talán ő fogja élvezni. Szerezzünk be egy könnyű, lehetőleg műanyag szánkót és szánhúzó hámot a kutyus számára. Kedvencünk rövid idő alatt meg fogja tanulni a szánkó húzásának fortélyait, ráadásul vezényszavainkkal még szorosabb együttműködésre ösztönözhetjük és tovább taníthatjuk. Gyermekünk pedig nagyon fogja élvezni, hogy kedvenc játszópajtása repíti a havon. Természetesen szánhúzásra nem minden kutya alkalmas, ügyeljünk arra, hogy fizikai erőnléte és egészsége is rendben legyen a kutyának és csak addig játszunk vele szánhúzósdit, amíg az nem megterhelő számára.

Skijoring

A skijoring magyar megfelelőjét nehéz lenne megtalálni, de talán a síhúzással aposztrofálhatnánk a legjobban. Szinte ugyanaz, mint a szánkózás, a különbség annyi, hogy sítalpakon húzatjuk magunkat kutyánkkal. A sport lényege nem a száguldás és az eb kifárasztása, hanem, hogy mindkét fél kellőképpen élvezze a mozgást.

Hógolyócsata

Elég újkeletű kutyás játék, amely azonban nem minden ebnél működik. Igyekezzünk laza hógolyókat gyártani, szándékunk pedig ne a kutyus eltalálása legyen velük, hanem, hogy megpróbálják elkapni a hólabákat. Mély hóban még jobban fogják élvezni az ugrándozást, néha pedig kedvenc játékukat is bevethetjük úgy, hogy eldobjuk, kedvencünknek pedig meg kell keresnie a hótakaró alatt.  Figyelem! Ha a kutya sok havat eszik, az akár hasfájást, hasmenést is okozhat nála, tehát ügyeljünk arra, hogy ne egye meg a havat.

Hótalpazás

Tökéletes közös program egy havas kiránduláshoz. Amerikában számos nemzeti parkban már külön hótalpas túrákat szerveznek és kijelölt útvonalakat kínálnak a lábra erősített „teniszütők” szerelmeseinek. Kiváltképp jó elfoglaltság lehet egy közepesen hosszú hótalpas túra, ha a házi kedvencet is magatokkal viszitek és kedvére bóklászhat a havas erdőben. 

Továbbá minden olyan mozgás hasznos és egészséges, melyeket együtt végzünk a kutyánkkal a szabadban, legyen akár az csak egy kis séta is. Fontos, hogy minden esetben ismerjük kutyánkat, egészségi állapotát, hogy mennyi ideig bírja a hideget. Ne erőltessük túl a szervezetét. Sok kutya azonban nagyon is bírja a hideget és a havat, imád játszani a hóban, legyen hát meg az örömük. Már csak a hó hiányzik! 🙂
 

Faragó Zoltán
(spatrendonline.hu)

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...