Ebből kiderül, hogy kik a legkirályabb, és a legbénább kutyák

Legalábbis ezt állítja David MacCandless, aki új, Knowledge is beautiful című könyvében adatokat vizualizál, innen származik az a grafikon is amiben többek között idomíthatóság, várható élettartam, az ápolás és etetés költségei és gyerekkompatibilitás szerint rangsorolja a kutyafajtákat – írja az index.hu.

Ezt jelzi a grafikon vízszintes tengely, a függőleges pedig a kutyák népszerűségét mutatja. A rangsor első helyén a border collie végzett, de például a labradorok, a beagle-ök, a golden retrieverek, a breton spánielek és a schnauzerek is menőnek számítanak, tehát egyszerre népszerűek és még a jósági rangsorban is elől vannak.

A grafikon egyébként szisztematikusan alulértékeli a nagyobb testű kutyákat: a legkevésbé menő kutyák így az orosz agár, az ír farkaskutya és az afgán agár. A legtúlértékeltebb kutya pedig a bulldog. Azért egy hatalmas vicc is elfért a grafikonon: ha kicsit figyelmesebben nézzük, könnyen ki lehet bökni, hogy a legjobb kutyákat elég komolyan fenyegeti egy zöld macska a kutyák seregének másodvonalában.

 

Már hazánkban is készült egy hasonló kutatás a témára vonatkozóan, amelyből kiderült, hogy Magyarországon a keverék kutyák a legnépszerűbbek! 364 hozzászólást dolgoztak fel, ahol 65 fajtát jelöltek a résztvevők. A felmérés természetesen nem reprezentatív, mindenesetre rámutat a hazai tendenciákra.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: index.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...