Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyaetológia konferencia Budapesten

Második alkalommal került megrendezésre a Kutyaetológia Konferencia Budapesten, az ELTE épületében, 2014. november 8-án. Magyarországon a kutyák viselkedésének kutatása 20 évre tekint vissza, az ELTE Etológia Tanszék és az MTA közös kutatócsoportjának célja a kutyák viselkedésének, gondolkodásának és érzelmeinek megismerése.

A csoportot Csányi Vilmos (akadémikus, az ELTE Etológia Tanszék első vezetője, emeritus professzor), Miklósi Ádám (egyetemi tanár, a tanszék jelenlegi vezetője), Topál József (tudományos főmunkatárs, MTA Pszichobiológia) és Dóka Antal (adjunktus, ELTE Etológia Tanszék) alapította 1994-ben. Ez a csoport vizsgálta a világon először a kutya és az ember közötti kapcsolat evolúciós eredetét és etológiáját. 

A konferencián elhangzott előadásokat a 2014-ben megjelent publikációik alapján állították össze. Céljuk az volt, hogy az angol nyelvű publikációkat a tesztjeikben részt vett gazdák és minden érdeklődő megismerhesse. A konferencián való részvétel ingyenes volt mindenki számára, aki azonban nem tudott személyesen részt venni, azok számára élő videóközvetítés segítette a konferencia követését.

A rendezvény kiemelt támogatói között volt az MTA, a Családi Kutya Program és a Kutyabarát.hu portál is,  az ország legnagyobb kutyabarát közössége, elkötelezett hirdetője a felelős kutyatartásnak.


Fotó: Családi Kutya Program

Az elhangzott előadások során a legfrissebb kutatási eredmények bemutatásával hasznos és érdekes információk láttak napvilágot, melyek a kutyák egymás közötti viselkedésén túl, az ember és kutya kapcsolatának még mélyebb megismerését szolgálták. Többek között megtudhattuk, hogy értik-e a kutyák az ugatást, a kutyák milyen emberekre morognak leginkább, illetve felismerik-e a kutyák az emberi érzelmeket. Megismerhettük a gének szerepét a szociális viselkedésben és a kutyafalkákban betöltött dominancia szerepeket is, továbbá a különböző kutyakiképzési módszerekről is szó esett. 

 Fotó: Családi Kutya Program

A hazai kutyaetológia ma már nemzetközi elismertségre tett szert, az ELTE Etológia tanszéke számos külföldi kutatásban vesz részt és neves külföldi szaklapokban is publikálja kutatásainak eredményét. Miklósi Ádám, a tanszék vezetője kiemelte, sikerüknek, a kutatások sikereinek egyik legfontosabb eleme a kutatásban részt vevők segítsége, azok a kutyatartók, akik részvételükkel segítik ezeket a kutatásokat, vizsgálatokat. 

Magyarországon egyre több ember él együtt kutyájával, társként és családtagként tekint rájuk. Az elmúlt évek társadalmi és kulturális változásainak köszönhetően az emberek nagyobb figyelmet fordítanak négylábú társaikra, mely a felelős kutyatartás népszerűsödését is szolgálja. A kutyák viselkedésének kutatása, a kutya és ember kapcsolatának vizsgálata azonban elengedhetetlen a felelős kutyatartás fejlődése szempontjából. 

Miklósi Ádám az előadások végén hangsúlyozta, jövőre is megrendezik a konferenciát, ahol beszámolnak majd a legfrissebb kutatási eredményekről. Addig is folytatják munkájukat és várnak minden olyan információt a kutyásoktól, a kutyás társadalomtól, melyek segíthetik munkájukat. 

További információk a hazai kutyaetológiáról az ELTE hivatalos honlapján érhetők el: http://kutyaetologia.elte.hu/

A konferencia részletes programja: https://kutyabarat.hu/hirek/982/2._kutyaetologia_konferencia

Képgaléria

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...