Egyre többen kötnek biztosítást házi kedvenceikre

A hazai lakosság kétharmada tart otthonában valamilyen háziállatot, a magyarok tehát egyértelműen állatbarátnak nevezhetők. A kisállatokat sok esetben családtagként kezelik, így esetleges megbetegedésük komoly érzelmi és anyagi gondot okozhat. A váratlan költségek okozta problémák kivédése érdekében a várakozások szerint a jövőben egyre több tulajdonos köt majd biztosítást házi kedvencére – írja a privátbankár.hu.

A Generali legutóbbi kutatása  szerint a magyar felnőttek 65 százalékának van valamilyen házi kedvence, a legtöbben (58%) kutyát vagy macskát tartanak otthonukban. Különösen sokan szeretik az állatokat a fiatal felnőttek körében, a 18-29 éves korosztályban négyből három nevel otthonában kisállatot.

Az állattartás a sok öröm mellett problémákkal és aggodalmakkal is jár a gazdák számára. A legnagyobb megrázkódtatást az okozza, ha a ház kedvencét baleset éri vagy megbetegszik. A felmérésből kiderült, hogy a legtöbb háztartásban a kutyák és macskák családtagnak számítanak, így nem meglepő, hogy a gazdákat érzelmileg és anyagilag is megviselné, ha baj érné kedvencüket. 

Mélyen a zsebükbe nyúlnak a gazdák

A magyar kisállattartóknak komoly összegeket kell kedvencük orvosi ellátására fordítania. Dr. Varga József, állatorvos szerint a házi kedvencek betegsége legjobb esetben is tízezres kiadásokkal jár. 

Leggyakrabban fertőző betegségek miatt fordulnak állatorvoshoz a gazdák, ezek kezelése néhány tízezer forintba kerül. A kutyák esetében gyakoriak az autóbalesetek vagy verekedésből származó sérülések, csonttörések is, melyek kezelése komolyabb esetben százezres kiadást jelenthet a gazdák számára. 

A macskák esetében a felső légúti, hasmenéses fertőzéses és parazitás megbetegedések a leggyakoribbak, illetve sok baleset származik az emeletről történő kiugrás miatt. A macskák kezelése átlagosan 10-20 százalékkal kerül kevesebbe a kutyákénál – mondta el a Család Utcai Kisállatrendelő orvosa.

Amerikában is ez a helyzet

A kisállatuk betegségei az amerikai gazdáknak is komoly anyagi terhet jelentenek, a házi kedvencekkel járó költségek közül az orvosi kezelésekre kell ugyanis a legtöbbet költeniük. Az APPA adatai szerint a kutyatulajdonosoknak közel kétszer annyit kell kedvencük kezeltetésére fordítaniuk, mint a macskák gazdáinak.  A szervezet 2013/2014-es felmérése szerint a kutyákon elvégzett műtéti beavatkozásokra éves szinten 621 dollárt (kb. 150 ezer forintot) költenek gazdáik, míg a macskák esetében ugyanerre 382 dollárt (kb. 90 ezer forintot) kell kiadni. A rutinvizsgálatok kutyák esetén évente 231 dollárba (kb. 55 ezer forint), macskáknál 193 dollárba (kb. 46 ezer forint) kerülnek.

A Generali kutatásában megkérdezett állattartók 37 százaléka kötne olyan biztosítást házi kedvencére, mely megtéríti az állat betegsége vagy balesete miatti váratlan orvosi költségeket. A lehetőség iránt főként azok mutatnak érdeklődést, akik aggódnak a kezelés finanszírozása miatt.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: privátbankár.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...