Kutyasétáltatás GPS- szel

Nem, ez nem egy új divatőrület a kutyások táborában, hanem egy etológiai teszt megnevezése, amelyen, a hétvégén sikerült részt vennem két kutyámmal. – írja Egerszegi Krisztina.

De kezdjük az elején, mi is az az etológia? Röviden megfogalmazva, az etológia a biológiának az állatok viselkedését tudományos módszerekkel vizsgáló ága.

Mivel, mint a világban mindenhol, Magyarországon is nagyon sok kutya él, (egyes becslések szerint minden második háztartásban van négylábú) viszont viselkedésük tudományos megfigyelésével sokáig nem nagyon foglalkoztak. Ezt pótolandó Csányi Vilmos akadémikus professzor (Bukfenc és Jeromos c. népszerű könyv szerzője) irányításával 1994-ben elindult az ELTE Etológiai Tanszékének Családi Kutya Programja, melynek célja, hogy jobban megismerjük és megértsük kutyáink viselkedését, gondolkodását.

A Családi Kutya Program keretében nagyon sokféle tesztre tudnak jelentkezni azok a kutyások, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy különféle játékos feladatok kapcsán jobban megértésék mit miért tesz kutyájuk, és ezért hajlandók egy kis időt és energiát áldozni a tudomány oltárán.

Az izgalmasabbnál izgalmasabb tesztek közül nekem ez a GPS-es sétálós volt az egyik legszimpatikusabb, lévén 4 kutyával élek együtt, és roppant kíváncsi voltam arra, hogy megfigyeléseimet tudományos tesztek is igazolják-e. Erre a tesztre olyan gazdák jelentkezését várták, akiknek legalább 2 kutyája van. A teszt lényege, hogy egy séta során megnézzük, a kutyák mennyire követik gazdájukat, melyikük a falkavezér, mekkora utat tesznek meg a séta alatt.

A tesztre 2 kutyámmal érkeztem, az ELTE épületei közötti parkba. Mindegyikük kapott egy- egy GPS jeladóval felszerelt hámot, és rám is került egy jeladós sapka. Az első feladat az volt, hogy póráz nélkül sétáljunk, majd fussunk 5-5 percet gyakori irányváltással, hogy kiderüljön mennyire követnek kutyáim.

Majd egyik kutya pórázra került, és így folytattuk a sétát, figyelve, hogy a szabadon lévő mennyire követ bennünket, aztán kicseréltük a kutyákat a póráz végén. Ezután néhány, a kutyaiskolából már ismert engedelmes feladat következett: ül, fekszik, marad, úgy hogy kb. 2 percre pár méterre kellett állnom az éppen feladatot teljesítő kutyától.

A következő helyzetgyakorlat a szeparációs szorongás vizsgálatára irányult. Egy fához felváltva kötöttük ki a kutyákat (ők nagyon élvezték, hogy végre a hűs árnyékban fekhetnek), és kb. 5-6 métert eltávolodva néhány percig figyelnem kellett az adott kutyát, majd a tesztet irányító etológus hallgató leoldotta a pórázról a kutyát, és videóra rögzítették, hogy milyen gyorsan szalad oda hozzám. Nálunk mindkét kutyát hívni kellett, mivel elég jól képzettek, így a korábban kiadott marad parancsot nekem kellett feloldanom.

Volt egy behívásos feladat is, melynek során azt nézték, illetve az egész feladatot szintén videóra is vették, hogy melyik kutya ér oda hozzám hamarabb. Ezt a feladatot 3-szor ismételtük, mint ahogyan a következő, jutalomfalattal végzettet is. Azt hiszem nálunk ez volt a legnépszerűbb :).

Ez úgy zajlott, hogy megfogták a kutyákat, és a kis tálcára 1 jutalomfalatot helyeztünk el. A tálcát megmutattam kutyáimnak, megszagolták a falatkát, és pár méterrel letettem eléjük a földre. Majd eltávolodtam a tálcától, és behívtam őket. Bevallom őszintén volt bennem némi izgalom, hogy mi fog történni, ha egyszerre érnek a kajához, nem szerettem volna pankrációt. Ebbéli aggodalmamat ki is fejeztem, de megnyugtattak, hogy verekedés még sohasem fordult elő, de ha gondolom, lehet két jutalomfalat is a tálcán.

Végül úgy gondoltam bízom a korábbi tesztek tapasztalatában, próbáljuk meg az egy falatos verziót, és résen leszek, ha szükséges gyorsan be tudok avatkozni, megelőzve a bajt. És láss csodát, azt láttam, amire egyáltalán nem számítottam! A kutyákat hívásomra egyszerre engedték el, az egyikük odaszaladt a tálcához és útközben bekapta az odakészített falatot, míg a másik nagy ívben elkerülve a tálcát egyből hozzám futott. A háromszori ismétlés mindig ugyanezt az eredményt hozta.

Az egész teszt végeredményére ugyan még várnunk kell, de a feldolgozás és a kiértékelés után minden résztvevőt tájékoztatnak.

Összességében kicsivel több, mint egy órát töltöttünk ott, és a meleg ellenére nagyon élveztük, sőt a végén még egy apró ajándékkal is kedveskedtek, értékelve segítségünket.

Azt gondolom, hogy a különböző tesztek nemcsak az etológusok számára érdekesek, hanem hozzám hasonlóan, sok gazdinak is új információval szolgálhatnak kutyájáról.

A Családi Kutya Program keretében egyaránt vannak rövidebb és hosszabb tesztek, és minden kutyát szívesen látnak, legyen akár keverék vagy fajtiszta, kölyök vagy felnőtt. Vannak egy, és vannak többkutyás tesztek is, de az is előfordul, hogy kifejezetten egy fajtához tartozó egyedeket vizsgálnak. Azt hogy melyik teszthez milyen kutyák jelentkezését várják, illetve az aktuális teszteket az etológiai tanszék honlapján lehet megtekinteni.


Egerszegi Krisztina

 

Háziállat GPS elérhető már kereskedelmi forgalomban is. Kattints IDE a részletekért!

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...