Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák versenye a rácsok mögött

Járőr- és kábítószer-kereső kutyák és vezetőik mérték össze tudásukat Budapesten. Néhány éve kialakult hagyomány, hogy a magyar büntetés-végrehajtási intézetek kutyavezetői – és négylábú társaik – emlékversenyeken, szakmai versenyeken mérjék össze tudásukat. Idén először Budapesten, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet egyik objektumában került sor a kutyavezetők és szolgálati kutyák szakmai versenyére, melyen 13 hazai intézet 40 versenyzője teljesítette a feladatokat. – írja a metropol.hu

A szakmai versenyt Schmehl János bv. dandártábornok, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettese nyitotta meg.

Megtalálják a mobilt is

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet élen jár hazánkban a szolgálati kutyák képzésében: itt dolgozik Gregori Attila és Domokos István, akik a mobiltelefont is kiszagoló Bendzsót kiképezték. Ezen túl folyamatosan javítanak a szolgálati kutyák körülményein, teljes értékűen használható mobil kennelekbe fektettek be, és képzéseket tartanak. Ezzel vívták ki a verseny megrendezésének jogát is.

A járőrkutyák közt 34, a kábítószer-kereső szolgálatban jeleskedő állatok közt pedig 6 induló volt. Az előbbiek fegyelmező – vagyis a vezető adta parancsok végrehajtását értékelő – és őrző-védő feladatokat hajtottak végre: ezek közt dühöngő fogvatartott megfékezése, továbbá gépjárműben őrzött fogvatartott szökési kísérletének megakadályozása is szerepelt. Az utóbbiak pedig csomag-, zárka- és járműkutatás során mutatták be tudásukat a fegyelmező feladatok mellett.

Fontos kollégák


A jó vezető a kutya minden rezzenését ismeri, és tudja, hogy egy adott helyzet mit vált ki belőle.” – Gregori Attila, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet kutyatelep-vezetője

A versenyben az előkelő helyezés a siker, ám Cséri Zoltán bv. dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka arról is beszélt a Metropolnak, hogy a börtönök mindennapjaiban mit jelent a kutyák munkája.

– A büntetés-végrehajtásban a biztonsági rendszer fontos eleme a kutyás szolgálat. A járőrök az intézet biztonságát szolgálják, a kábítószer-kereső kutyák pedig arról gondoskodnak, hogy ne kerüljön be az intézetbe tiltott anyag. A mi intézetünkben, hazánkban és Európában egyedülálló módon, a Bendzsó hívónevű kutya a mobilt is megtalálja a zárkában, ezzel ügyelve a biztonságra – mondja.

A nagyobb intézetekben 14–17 szolgálati kutya van a parancsnok elmondása szerint, pontos számuk attól függ, hogy az állományban épp hányan dolgoznak kutyával. A vezetők és kutyáik aránya a teljes állományon belül nem nagy, ugyanakkor hatalmas munkát képesek elvégezni. A zárkákban ugyan naponta végeznek biztonsági vizsgálatot a fegyőrök, de egyes zárkákat hetente, míg másokat akár naponta végigjárnak kutyával is. A négylábú „kollégák” is nagyon értékesek, ezért bevetés, őrző-védő szolgálat után természetesen előírt pihenőt kapnak, és állatorvosi felügyelet alatt is állnak.

Három fajta dolgozik

A börtönökben alapvetően belga és német juhászkutyák, valamint rotweilerek dolgoznak, ettől csak engedéllyel lehet eltérni Gregori Attila bv. törzszászlós, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet kutyatelep-vezetőjének elmondása szerint. A munka a párosokról szól: csak a kutya vagy csak a vezető egyedül képtelen lenne megoldani egy-egy feladatot. Gregori Attila szerint teljesítményükben 60%-ot ad a vezető és 40%-ot az állat.

A kutyák évente tesznek minősítő vizsgát, ekkor derül ki, hogy alkalmasak-e a szolgálatra. Alapvetően 2–8 év közti állatok lehetnek szolgálati kutyák, de előfordul, hogy az eb hamarabb kiég a munkában, vagy ellenkezőleg, tovább bírja.

Alázat is kell

A versenyen igazi éles helyzetekbe kerültek az állatok – a kábító­szer­­keresés során is valódi volt az általuk megtalált zacskóba adagolt kábítószer –, a napi rutinban azonban sokszor már a kutya jelenléte is elég.

– Minden alapja a prevenció, a mi feladatunk megelőzni a problémákat. Élesben nem biztos, hogy alkalmaznunk kell a járőrkutyát: nekem tette már fel egy addig dühöngő fogvatartott a kezét a kutya megjelenésekor, jelezve, hogy együttműködik – mondta lapunknak Gregori Attila. Megkérdeztük a kutyatelep-vezetőtől azt is, kiből lehet jó vezető. – Ehhez nagyfokú alázat kell a kutya és a szakma iránt. A vezetőnek olyan kapcsolatot kell kialakítania az állattal, ami a külső szemlélőnek is azt sugallja, hogy ők egy pár – sorolta.

Komoly játék

A szolgálati kutyák talán legnagyobb különlegessége ugyanakkor az, hogy miközben az évek munkájával elért képességeiket bemutatják, egyszerre komolyak és játékosak is. Az állatot egy sikeres kábítószer-találat után ölbe kapó vezető, az engedelmességi feladatokat letudó, a labdája után harapó német juhászkutya látványa, a vezetők és az állatok közt kialakult kapcsolat olyan szépséget mutatott meg a versenyen, amilyenre büntetés-végrehajtási intézetben nem számítana az ember.

A cikk teljes terjedélmben ITT olvasható tovább.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...