Sigmund Freud, a kutyabarát

Tudtátok, hogy Sigmund Freud is nagy kutyabarát volt? Jofi nevű csau-csau kutyáját gyakran vitte be a pszichoanalíziseire is, hogy a pácienseit, betegeit megnyugtassa.

Sigmund Freud (1856-1939) osztrák neurológus, pszichiáter, a pszichoanalitikus iskola megalapítója. Freud kutyák iránti rajongása, lányának: Annának volt köszönhető. Anna Freud szintén neurológus, pszichiáter volt, és rajongásig imádta Wolf nevű németjuhász kutyáját. Gyakran volt együtt gazdáival Wolf és Jofi a kezelések alatt is.

Freud meggyőződése volt, hogy a kutyáknak különleges érzékük van a páciensek jellemének megítéléséhez. Freud leírásai szerint, Jofi többször is figyelmeztette őt, ha stressz, feszültség volt tapasztalható a páciensén: a nyugodt betegekhez közel feküdt Jofi, de ha a páciens feszült volt, Jofi az iroda túlsó végébe vette az irányt. Jofi azt is jelezte a pszichiáternek, ha letelt a kezelés ideje: Jofi felállt és elindult az ajtó felé, amikor letelt az egy óra.

Freud nem hiába gondolta úgy, hogy „a kutyák nem a teljes életünk, de ők teszik teljessé az életünket„.

Freudtól származik az alábbi elgondolkodtató idézet is: „A kutyák szeretik a barátaikat, és megharapják az ellenségeiket. Nem úgy, mint az emberek, akik képtelenek a tiszta szeretetre, és mindig együtt van bennük a szeretet és a gyűlölet!”

Korabeli videó:

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...