Újraindul a rákjelző kutyák képzése

Biztató kezdet után nehézségekbe ütközött a Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány. Szinte napra pontosan két éve, hogy úgy tűnt, végre révbe ér a Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány, hiszen az egész magyar média felfigyelt rájuk, és hetekig róluk szóltak a hírek. Aztán valahogy mégsem alakult meseszerűen a történetük. – írja a metropol

Így indult a történet

Az alapítvány vezetőjének, Scherr Gabriellának 2006-ban egy amerikai tanulmány adta az ötletet, hogy olyan kutyák kiképzésével kezdjen el foglalkozni, amelyek a korai stádiumban is felismerik a tüdőrák jelenlétét. Az Egyesült Államokban ezt a módszert sikerrel alkalmazzák, ezért úgy gondolta, hogy hasznos és keresett módszer lesz hazánkban is. Mint mondja, a rák – ezen belül kiemelten a tüdőrák – vezető halálok Magyarországon. Ezt a tényt csupán addig tudjuk kizárni a mindennapjainkból, amíg közvetlenül érintettek nem leszünk egy-egy családtagunk, közeli barátunk vagy akár saját magunk megbetegedése folytán.

Nagy nehézségek árán több, tumorral diagnosztizált beteg leheletmintáját meg tudta szerezni, és elindította a négylábúak képzését. (Fontos volt, hogy ezek olyan minták legyenek, amelyek még kezeletlen, szövettanilag  diagnosztizált betegektől származnak.) Az alapítvány vezetője szerint ez a tevékenység azért fontos, mert az általa kiképzett kutyák szinte százszázalékos pontossággal fel tudják ismerni a tumort.

Ez életmentő jelentőségű lehet azoknál, akiknél felfedezik ugyan, hogy a tüdejükben van valami elváltozás, ám az orvosok nem tudják pontosan megállapítani, hogy mi az, ugyanis az elhelyezkedése és/vagy a mérete nem teszi lehetővé, hogy szövetmintát vegyenek belőle. A módszert jól lehetne alkalmazni azoknál is, akiknél fizikai vagy pszichikai állapotuk miatt nem tudnak CT-, MRI-vizsgálatot végezni. Ilyenek például a kórosan túlsúlyos emberek vagy a klausztrofóbiában szenvedők. Nekik is segítenének a kutyák.

Amikor kiderült, hogy van egy ilyen alapítvány, sok szakember megkereste Scherr Gabriellát. Megállapodásokról, leheletminták gyűjtéséről volt szó, amelyekkel a munkájukat segítenék, de aztán a média érdeklődésének lanyhulásával együtt eltűntek az addig segíteni és együttműködni akarók is.

Igény lenne rájuk


14 személykereső kutyája van az alapítványnak, ebből heten rendelkeznek a szükséges vizsgával, a többieknek még sokat kell tanulniuk.


Vannak időszakok, amikor a kutyák egészségi ellátása is veszélyben van, mert alig van pénzünk, és sajnos a daganatkereső edzéseiket is le kellett állítanom, hiszen nincsenek mintáink, az anyagi forrásaink pedig nem teszik lehetővé, hogy magunk szerezzünk be ilyen mintákat – panaszolja Scherr Gabriella. – Bár mostanában nem tudtunk gyakorolni a kutyáinkkal, mégis, rengeteg magánszemély keres meg minket, hogy hátha segíteni tudunk a diagnózisunkkal, amelyet az orvosok a gépeikkel nem tudtak felállítani. Sőt, vannak orvosok, akik végső elkeseredésükben hozzánk küldik a betegeiket. Éppen ezért nem értem, hogy miért tűnt el mindenki, aki valóban lendíthetne a munkánkon – meséli az alapítvány vezetője.

Az okokat firtató kérdésre Scherr Gabriella azt mondja, hogy szerinte az orvosok nem eléggé motiváltak, hiszen azért nem kapnak pénzt az alapítványtól, hogy mintákat gyűjtenek be számukra. Úgy véli azonban, mindez egyúttal azt is jelenti, hogy nem is elég elhivatottak ezek az emberek, pedig a kutyás kereséssel új utak is megnyílhatnának a rákkutatásban.

Közben az alapítvány napi gondokkal küzd, ugyanis már két éve nem sikerül nyernie sem a működési, sem a szakmai pályázatokon.

Az új remény

Az utóbbi időben felcsillant a remény, ugyanis  egy kolozsvári és egy magyarországi orvos, valamint egy egészségügyi dolgozó jelezte, hogy szeretnének együtt dolgozni Scherr Gabrielláékkal. Már meg is kezdődtek az előkészítő munkálatok. Most minden attól függ, hogy mennyi idő alatt sikerül megszerezni a mintákat.

Személyi keresés

Az elmúlt két sikertelen év alatt sem tétlenkedtek a Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány munkatársai,  hiszen a kutyák adottak, az élet zajlik, a kutyáknak pedig munkára van szükségük. Az alapítványon belül működő Keresőkutyás Szolgálat önkéntesei személykeresésre is képzik kutyáikat. Négylábú társaikkal magánszemélyek, a rendőrség, a katasztrófavédelem és más mentőszervezetek felkérésére indulnak eltűnt emberek felkutatására.

– Kutyáinkat természeti és ipari katasztrófákat követően a romok alá szorult élő és holt, illetve eltévedt személyek felkutatására képezzük ki – meséli az elnök.

Érdemes jelentkezni

A keresőkutyás kiképzésre bárki jelentkezhet, aki megfelelő fizikai állóképességgel és a keresőmunka iránti elhivatottsággal rendelkezik. A kutya fajtájának nincs jelentősége, a lényeg, hogy jól motiválható, jól szocializált legyen a négylábú, a többi a képzés során dől el. Általában a közepes termetű juhász- és vadászkutyafajták a legalkalmasabbak, de sok a rátermett keverék is. Az sem baj, ha nincs kutyája az érdeklődőnek, hiszen a tanítás során sok segítőre is szükség van. A képzésért nem kell fizetni, riasztás esetén viszont elérhetőnek és bevethetőnek kell lenni.


Sajnos hazánk lakosságának csak a negyede olyan szerencsés, hogy sem közvetlen, sem közvetett kapcsolatba nem kellett kerülnie ilyesmivel. Ennek a betegségnek nincsenek egyértelmű tünetei, nem okoz panaszokat, és még nincs rá igazán megfelelő diagnosztikai módszer.” – Scherr Gabriella, a Kutyák a Rák Ellen vezetője


A képzéseket általában hétvégente tartják, változó helyszínen, azért, hogy a kutyák szokatlan körülmények között is megbízhatóan dolgozzanak.

Csak olyan kutya vehet részt „éles” keresésben, amelyik teljesítette a nemzetközi előírásoknak megfelelően, legalább az alapszintű mentőkutyavizsgát. Alap- és emelt szintű vizsgák vannak, ezek során adott nagyságú területen, illetve romon, két vagy három „eltűnt” személyt kell a kutyáknak felkutatniuk adott idő alatt. Csak akkor lehet a vizsga sikeres, ha a kutya az összes személyt megtalálja és jelzi. A keresés mellett engedelmességi és ügyességi feladatokból is vizsgáznak a kutyák. A sikeres vizsgát évente meg kell újítani.

Ez a munka nem kevés időt, energiát és pénzt  igényel. Scherr Gabriella reméli, hogy a jövőben megkezdődik a „diagnosztikai” munka is,  és így teljes lesz az alapítvány működése.

Kutyák a Rák Ellen Alapítvány

Alapítás éve: 2007

Céljuk: daganatos betegségek jelenlétének felismerésére és jelzésére képes kutyák és kutyás szakemberek képzése. Katasztrófák, balesetek, terrorcselekmények, bűnesetek miatt bajba jutott emberek, eltűnt személyek felkutatása, továbbá mentőkutyák és egyéb szolgálati kutyák, valamint vezetőik képzése, vizsgáztatása. Fogyatékkal élők és különféle betegségektől szenvedők életvezetését segítő, életminőségének javításában szakszerű segítséget nyújtó kutyák és kutyás szakemberek képzése. A jól képzett kutyák társadalmi hasznosságának elismertetése, és a kutyatartás kulturált formájának népszerűsítése.

Átalakulásuk miatt jelenleg csak a keresőkutyás szolgálat aktív. Riasztási számuk: +36 20 246 5313

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: metropol.hu
Fotók: kutyakarakellen.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...