Saját KB bal
Saját KB jobb

Megbánta tettét az első hibridkutya megalkotója

Wally Conron ausztrál kutyatenyésztő, az első hibridkutya tervezője megbánta, hogy őrült fajtakeresztezési divatot indított el: az ő nevéhez fűződik a labradoodle, vagyis a labrador és az uszkár párzásából származó kutyahibrid.

A 85 éves Conron az 1980-as évek végén keresztezte először a labrador retrievert az uszkárral. A hibrid azóta rendkívül népszerű lett, a gazdái közt olyan hírességek is megtalálhatók, mint Jennifer Aniston filmszínésznő vagy a golfbajnok Tiger Woods.

Az első hibridet újabbak követték: a cocker spánielt is keresztezték az uszkárral (más néven pudlival), ebből született a cockapoo, majd a sicu és a pudli sarja, a sipu, aztán – többek közt – a golden retriver és a collie utóda, a golli is világra jött.
Conron arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan a haszon reményében, tudományos alapok nélkül keresztezik a kutyákat, így a „kutyaüzemekben” számos nem kívánatos és sorsára hagyott hibrid születik.


Wally Conron (Fotó: dailymail)

A tenyésztő elmagyarázta: ahelyett, hogy a keresztezéssel megszüntetnék, inkább kitenyésztik a problémákat. Minden egyes tökéletes hibrid érdekében rengeteg őrült „kísérleti” egyed is megszületik – tette hozzá.

Conron azzal vádolja magát, hogy a maga Frankensteinjének megteremtésével egészségtelen divatot indított el. Neki soha nem is volt labradoodle-ja, és tenyésztésüket is abbahagyta, mikor húsz évvel ezelőtt visszavonult. Óva intett azoktól, akik összevissza keresztezik a kutyafajtákat: nemrég hallott például valakiről, aki rottweiler és uszkár hibridjét akarta létrehozni. Sosem gondolta volna, hogy ide fajulnak a dolgok.


Labradoodle. (Fotó: dpa)

A labradoodle ötlete akkor született, amikor Conron az ausztrál Munkakutyák Szövetségének tenyésztési vezetője volt. Egy amerikai házaspár a feleség látási problémái miatt kért tőle vakvezető kutyát, a férj azonban allergiás volt a kutyaszőrre.

Conron úgy teljesítette a kérést, hogy a jól tanítható labrador retrievert keresztezte a szőrét alig hullató uszkárral, így született a labradoodle. Mivel akkoriban mindenki a fajtatiszta ebeket kedvelte, nem hitte volna, hogy ez a „csodakutya” egy csapásra ennyire népszerű lesz.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...