Saját KB bal
Saját KB jobb

A labrador a legnépszerűbb

Minden korábbi rekordot felülírva, megszakítás nélkül 23. éve a labrador retriever lett a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban tavaly az amerikai kutyatenyésztők klubja szerint

Az 1884 óta működő American Kennel Club (AKC) hagyományosan minden évben közzétett listáján, amely az újonnan nyilvántartásba vett kutyák – jórészt kölykök – fajták szerinti megoszlásán alapul, a német juhász lett a második, míg a golden retriever a harmadik. A negyedik helyet a beagle, az ötödiket a buldog érdemelte ki. Az első tízben szerepel még a yorkshire terrier, a boxer, az uszkár, a rottweiler és a tacskó. A labrador az uszkár néhány évtizede fennálló 22 éves rekordját adta át a múltnak.

Az AKC szóvivője szerint a labrador sokoldalúságának köszönheti töretlen sikerét. „Nagyszerű társ, kiváló vadászkutya, de segítőkutyaként és a hatóságok munkájában is sokat használják” – mondta Lisa Peterson.

Nagyot nőtt a dobermann és a német dog népszerűsége

A dobermann a tizenkettedik, a német dog a 16. a 2013-as listán. Az AKC szóvivője szerint az utóbbi öt évben észrevehetően nőtt a nagytestű kutyák tartásához való kedv. „Ahogy erősödik a gazdaság, az emberek egyre inkább visszatérnek a nagy kutyákhoz, amelyek tartása többe kerül a kicsikénél. Utóbbiak főként 2007-ben és 2008-ban, a pénzügyi válság idején törtek előre a népszerűségi listán” – fejtette ki Lisa Peterson. Ma már azonban az egy időben rendkívül kedvelt csivava és a si-cu sem szerepel az első tízben.

A kistestű kutyák közül különösen szeretik viszont a francia buldogot, amely az országos listán három hellyel lépett előre, a tizenegyedik pozícióba, New Yorkban pedig nincs nála népszerűbb. Egy évtized múltán feléledőben van a ritka fajták népszerűsége, a wolfspitz például 17, az óriás schnauzer 13, az ír terrier 9, a vadkacsavadász retriever 7 helyet lépett előre, bár ezek a fajták még így is csak a századik hely környékén mozognak.

A TOP 10:

1. Labrador Retriever
2. Németjuhász
3. Golden Retriever
4. Beagle
5. Bulldog
6. Yorkshire Terrier
7. Boxer
8. Uszkár
9. Rottweiler
10. Tacskó

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: mno.hu, AKC
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...