Saját KB bal
Saját KB jobb

Hatásos a bécsi kutyajogosítvány

A kötelező kutyajogosítvány 2010-es bevezetése óta 63%-kal csökkent az úgynevezett harci kutyák által okozott harapásos sérülések száma az osztrák fővárosban.

Több mint három éve, 2010. július 1-jén tették kötelezővé az úgynevezett harci kutyák tulajdonosai számára a kutyajogosítványt Bécsben. Az azóta eltelt időben 63%-kal csökkent a veszélyesnek minősített kutyafajták képviselői által elkövetett kutyaharapásos esetek száma – derül ki a Bécsi Állatorvosi Egyetem most közzétett tanulmányából.

Az elemzés arra is rámutat, hogy a vizsgált időszakban – a 2010 előtti adatokhoz képest – 967-ről 416-ra csökkent a kutyaharapásos esetek száma, ami 57 %-os csökkenést jelent. A harci kutyák esetében pedig még látványosabb, 63 %-os volt a javulás: 305 helyett csupán 114 esetben kaptak oda. Emberekre még ennél is kevesebbszer, mindössze 65 esetben támadtak, ami 70%-os csökkenést jelent.

A Bécsben regisztrált több mint 61 ezer kutya mintegy 5,4%-a tartozik a harci kutyák közé, 2010-ben ők okozták a kutyaharapások csaknem 25%-át. Ráadásul ezekre a fajtákra érkezett a legtöbb panasz a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatalhoz, és rendszerint ők landoltak kezelhetetlen és agresszív állatokként a menhelyeken.

A kötelező kutyajogosítvány bevezetése óta több mint 5 ezren szerezték meg a képesítést, mivel közterületen harci kutyával csak kutyavezetői engedéllyel rendelkező személy tartózkodhat. Aki elmulasztja a kötelességét, annak pénzbüntetéssel kell számolnia, ráadásul 3 hónapon belül le kell vizsgáznia. Ha nem így tesz, és a kutyája veszélyes helyzetet okoz, akár örökre el is vehetik tőle.

A város célja mindezek ellenére a megelőzés valamint ember és állat békés együttélésének a biztosítása. Ennek érdekében számos tájékoztató rendezvényt tartanak a helyes kutyatartásról, növelik a kutyasétáltatók számát és mentesül az ebadó alól az a kutyatulajdonos – kivéve a harci kutyák esetében – aki önként vállalja, hogy megszerzi a kutyajogosítványt. Ezen kívül a város évente 4 ezer kisiskolásnak biztosít kutyás tanórát, amely során egy négylábú tanár segítségével magyarázzák el nekik, hogyan kell helyesen viselkedni a kutyákkal.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: amdala.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...