Saját KB bal
Saját KB jobb

Állami kitüntetést kapott egy cseh németjuhász

Miniszteri kitüntetést kapott kedden a cseh hadsereg Athos nevű németjuhásza, amely 2012 afganisztáni bevetése során súlyos sebesüléseket szenvedett.

A kitüntetést – egy nyakörvet, egy nagy bivalycsontot és egy plakettet – Vlastimil Picek védelmi miniszter személyesen adta át Athosnak az észak-csehországi Liberechez közeli Chotyn laktanyájában.

Az állatnak nem ez az első elismerése, kitüntetést kapott már az amerikai hadseregtől is, Athos életét ugyanis amerikai orvosok mentették meg. A robbanóanyagok keresésére kiképzett farkaskutya két hónapja teljesített szolgálatot a logari támaszponton, amikor azt 2012 szeptember végén rakétatámadás érte.

Az egyik rakéta Athost is súlyosan megsebesítette, de az amerikai orvosok többszöri gyors műtétje következtében sikerült megmenteni az életét. Később a ramsteini NATO-bázison ápolták Németországban.

„A kitüntetéssel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, milyen rendkívül fontos szerepet töltenek be a jól kiképzett kutyák a hadseregben. A katonák olyan segítőjéről van szó, amelyet bizonyos helyzetekben semmiféle modern technológia nem tud helyettesíteni” – jelentette ki a cseh védelmi miniszter.

Athost eredetileg tavaly szeptemberben tüntették volna ki, de a ceremóniát elhalasztották. A kutya veterán státuszt élvez, de januárban újra megvizsgálják, és ha állapotát megfelelőnek találják, újra szolgálatba állhat.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hvg.hu
Képek: magazin.ceskenoviny.cz, bumm.sk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...