Saját KB bal
Saját KB jobb

Megható kutya-gyerek történet a mozikban

Csütörtöktől vetítik a mozikban az MTVA forgalmazásában Nicolas Vanier francia rendező Belle és Sébastien című egészestés családi filmjét, amely Cécile Aubry francia író azonos című regényét dolgozza fel.

A 2010-ben elhunyt Cécile Aubry az árva kisfiú, Sébastien és a kivert juhászkutya Belle megható történetét elmesélő könyvéből eddig az 1965-ben készült klasszikus tévésorozat mellett az 1980-as években japán rajzfilmsorozat is készült.

A csütörtöktől látható egészestés film forgatókönyvét Fabien Suarez, Juliette Sales és Nicolas Vanier jegyzi. A rendezőt Az utolsó prémvadász című 2004-es, valamint a Farkasbarátság című 2009-es filmjeiről ismerhetik a magyar nézők – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-vel.

A Belle és Sébastien egy olyan sorozat volt, amely megédesítette, beragyogta a gyerekkoromat. Ötven évvel később a körülmények lehetővé tették, hogy elkészüljön a történet filmes adaptációja – idézte fel Nicolas Vanier rendező az MTVA-nak adott interjúban.

Az eredeti történethez képest a filmben a háború és a német megszállók szerepe sokkal jelentősebb. „Szerettük volna a történetet valami olyasmivel megújítani, amely a sorozatban is fontos volt, de nem az volt a központi eleme. Így esett a választásunk az embercsempészes történetre, amelyben a csempészek átviszik/átsegítik a hegyeken a zsidókat, és elkísérik őket a határig” – hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy a mai nézők számára készült filmek esetében sokkal fontosabbak a dramaturgiai elemek. Azt a fajta történetmesélést, amely az 1960-as években a francia televízió számára íródott sorozat forgatókönyvéből kiolvasható, ma már nagyon nehéz lenne sikerre vinni – vélekedett.

Sébastient, a főszereplőt Felix Bossuet alakítja. A szerepre 2400-an jelentkeztek, több mint 200 gyereket hallgattak meg, közülük választották ki a 15 legjobb jelöltet, akik Vassieux-en-Vercors-ban egy táborban szánhúzó kutyákkal közösen töltöttek el pár napot. „Próbaforgatásokat is szerveztünk, hogy lássuk, melyikük alkalmas leginkább a szerepre, ki mennyire viselkedik természetesen, hogyan viszonyul a kamerához” – fejtette ki a rendező.

Hozzátette: nem egyszerű dolog kutyával forgatni, mert a hegyekben – így az Alpokban is, ahol a filmet forgatták – az emberek az ilyenfajta kutyákat azért tartják, hogy megvédjék őket.

Nicolas Vanier szerint a film üzenete a mai közönség számára az öntudatosság, a sors irányításának akarata, ami már hatvanas évek közepén készült sorozatban is meghatározó volt, de az adaptációban még erőteljesebben jelenik meg.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: MTI
Képek: filmtrailer.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...