Sok a rosszul szocializált kutya és kutyatartó

A Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora szerint a 21. században már másként kell kutyát tartani, és ezt meg kell tanulni.

Több mint 40 ember halt meg „feleslegesen” az elmúlt 10-15 évben kutyatámadás következtében, az áldozatok kétharmada gyerek – mondta el a Ma reggelben Szilágyi István. A Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora szerint elsősorban a kutyatartók felelősségét kell kiemelni a probléma kapcsán.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a kutyák elsősorban ösztönlények, és bármelyik fajtából lehet „fegyver”, ez csak nevelés, tartás kérdése.

Vannak, akik feltett szándékkal erre idomítják, képezik ki a kutyájukat, és az is probléma, hogy Magyarországon sok kutyát tartanak láncon, amitől az állat agresszív lesz – mondta.

Szilágyi István szerint Magyarországon nagyon sok a bizonytalan kutyás, és nagyon sok bizonytalan kutya van a póráz végén, illetve nagyon sok az olyan tulajdonos, aki szabadon engedi kedvencét, mert úgy gondolja, hogy az ő kutyája engedelmes. Az is gondot okoz, hogy sokszor nem jól szocializáltak a kutyák, és sajnos nagyon sokszor az emberek sem – tette hozzá.


Szilágyi István (Fotó: Blikk.hu)

A kurátor példaként említette, hogy külföldön sokkal kevesebb kutyát tartanak társállatként, és van, hogy bizonyos fajtákra jogosítvány kell, amihez előre vagy bizonyos határidőn belül el kell végezni egy kutyatartási tanfolyamot. Ha ez elmarad, a hatóság elkobozza az állatot.

A szakember szerint hosszú távon ez Magyarországon is megoldást hozhatna, de először a láncon tartott kutyák számát kellene valahogy csökkenteni.

Szilágyi István úgy tudja, előkészítés alatt van, majd társadalmi vitára bocsátanak egy tervezetet, amellyel a jogalkotó 2016-tól megszüntetné a kutyák tartós láncon tartását. Bár az alapítvány már évekkel ezelőtt erősen szorgalmazta ezt az intézkedést, a kurátor szerint kellene egy kifutási idő, mert nem életszerű, hogy vidéken „Rózsika néni” a láncon tartott kutyának építsen egy kennelt.

A beszélgetésről készült videó itt tekinthető meg.

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hirado.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...