Íratlan etikett: négylábúval az étteremben

Ne csábítsuk apró falatokkal az asztal alatt fekvő ebet, és vegyük észre, ha nagytestű kutyánktól tartanak az asztalszomszédaink. A tudatos kutyatartásról, állatbarát vendéglátóhelyekről, és a kutya-gazdi páros éttermi viselkedéséről a Kutyabarát.hu főszerkesztőjével, Sziládi-Kovács Tiborral beszélgettünk. (a travelo.hu cikke)

Amióta a kutya a közös családi programokból sincs kihagyva, a vendéglátóipar is felismerte, a házikedvenceket egyáltalán nem ördögtől való dolog az üzletbe beengedni. A Kutyabarát.hu pedig azon van, hogy a lehető legtöbb ilyen helyet összegyűjtse a legkisebb fővárosi kávézótól, a legnagyobb vidéki wellness birtokig.

Az oldal főszerkesztőjével legutóbb azokat a szálláshelyeket gyűjtöttük össze, ahol a szobához etető tálka, a túrázáshoz itató kulacs, az alvókosárhoz pedig párna jár, miközben olyan helyet is találtunk, ahol a nagyobb testű kutyákat szigetelt kennellel várják. Ezúttal a kutyabarát falatozókat, kávézókat és a hozzájuk köthető íratlan etikettet vesszük sorra, nemcsak a négylábúak szemszögéből.

Amikor nem tudjuk, hogy állatbarát helyen járunk

Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu főszerkesztője szerint, ha konkrét szándékunk ellenére olyan helyre tévedünk be, amely kutyabarát étteremként definiálja magát, de ezt csak az ajtóban vesszük észre, nincs okunk arra, hogy sarkon forduljunk négylábú társ hiányában. A kutyások és nem kutyások nagyon is jól megférnek egymással. Mert az, hogy az adott helyen szívesen fogadják a kutyákat, nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve lőttek mások romantikus vacsorájának. „Az étterembe járó kutyások többsége figyelemmel és toleranciával van a nem kutyás vendégek iránt: kutyájuk szinte mindig pórázon van, és nem ritka, hogy szájkosár is van a kutyusokon. Pont azért, hogy véletlenül se keltsen félelmet azokban, akik nem szoktak ahhoz, hogy állat is lehet az étteremben.”

Tibor azt is hozzáteszi, hogy mindig a gazdi felelőssége és tudatos döntése, hogy ha a kutyáját étterembe viszi, akkor az tényleg ne zavarjon másokat. Ha mégis ezt tenné, nyugodtan jelezzük ezt a gazdának vagy az üzletvezetőnek. „Az alapvető társas viselkedés szabályait mindenkinek be kell tartani, és a kutyánkat csak akkor szabad étterembe vagy más közösségi helyre vinni, ha már megtanulta az ott szükséges viselkedési normákat. Ez akár pár hónap alatt megtanítható neki.”

Vizestál és asztaltávolság

Talán ez a két dolog lehet kardinális kérdés, amikor a pincér meglát minket kutyánkkal az ajtóban. Tiborék például gyakran szembesülnek ezzel a figyelmességgel, és éppen ezért járnak abba a fóti étterembe, ahol az étkezést bármikor össze tudják kapcsolni néhány órás kirándulással. A Cserhát hegység, a Gödöllői dombság és a Pesti síkság által határolt terület ugyanis kiválóan alkalmas a kutyákkal való bóklászásra. De hasonlóan jó tapasztalataik vannak a Margitsziget szívében található Holdudvarban, ahol a bejáratnál kék színű matrica is jelzi, hogy a kutyások bizony jó helyen járnak, állatbarát kiszolgálóhelyként üzemelnek.


Holdudvar (Budapest, Margitsziget)

Télhez közeledve pedig, még több időt töltenek a közeli Budai hegyekben, ahol egy vendéglővé kibővített síházban a túrázókkal együtt a négylábúak is találnak egy jó kis meleg zugot, amíg a gazdik egy bögre forralt borral bélelik testüket a hideg ellen. Persze Tibor azt mondja, jó, ha a hely nemcsak kutyabarátnak nevezi magát, de érezhetően úgy is fogadja a vendégeit.

„Egy kutyabarát étterem tényleg figyel az állatokra is, és felkészül a fogadásukra például több vizes tálkával is, amit az ilyen helyeken, pláne nyáron, a pincér egyből hozni is szokott. Azok az éttermek, melyek nemcsak a teraszukon, de belső részen is fogadnak kutyásokat, az asztalok kialakításánál figyelnek arra is, hogy némely esetben nagyobb térre van szükség, hiszen egy nagyobb testű kutya jóval nagyobb helyet foglal el. Így aztán olyan helyre ültethetik a kutyás vendégeket, ahol tágasabb a terület, és kevésbé zavaró a személyzet vagy a többi vendég számára egy földön fekvő kutyus.”

A vendéglátósok jutalomfalattal is készülnek

Mert nemcsak az éttermek, de apró kávézók között is terjed a kutyabarát vendéglátás. A Madách téren található kis üzlet például sárga megállító táblával és rajta piros szívvel hirdeti, hogy bár tényleg nem nagy a vendégterük, de ott is szívesen látják a kutyákat. Aztán ilyen hely a Bazilika közelében található foteles, kanapés kávéház is, ahol ha valakit a reggeli vagy délutáni kutyaséltáltatás közben csábít be a kávé illata, akkor sem kell kedvencét a bolt előtt hagynia.


My Little Melbourne Coffee (Budapest, Madách tér)

A Kutyabarát stábja tesztelte a Szent István park egyik legjobb reggelizőhelyét, ahol az enteriőr egy lakásbelsőt idéz, és azt a kilencvenes évek közepén megnyitott kávéházat is, ahova a Lipótvárosi környezetből belépve talán nemcsak a nevéből adódóan, egy kevés francia kávézós hangulat is jól kiérezhető. Mindkét helyet bátran ajánlják négylábú tulajdonosoknak is.


California Coffee Company (Budapest, Liszt Ferenc tér)

Sziládi-Kovács Tibor azonban fontosnak tartja, hogy akár étterembe, akár egy kávézóban ülünk le kutyánkkal egy asztal mellett, sose kísértsük az állatot finom falatokkal. „Ez is a tudatos kutyatartás egy alappillére, hiszen az étterembe mi járunk enni, nem a kutyusok. Ráadásul ennek lehet egy olyan hátránya is, hogy attól a pillanattól fogva folyamatosan az asztalnál fog kunyerálni a kutyus, bármikor is leülünk étkezni egy asztal mellé. Fontos, hogy a kutyák megszokott rutin alapján egyenek, és ha lehet, ne akkorra időzítsük az éttermi étkezésünket, amikor az állat is éhes. Egy-két jutalomfalat a vacsora után még belefér, van is néhány étterem és kávézó, akik erre már felkészülnek. De rendszert ne csináljunk a közös éttermi vacsorázásból.”

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: travelo.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...