Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyakaki szabályok a világ néhány nagyvárosában

Szeretjük a kutyákat nagyon. Csak a velük járó és a gazdák által az utcán hagyott végtermékért nem rajongunk, különösen, amikor belelépünk. Bár ma már megbírságolható, aki nem takarít rendesen a kutyája után, a helyzet nem sokat javult. Körülnéztünk, hogyan oldják meg a problémát más nagyvárosokban. – írja az nlcafe.hu

A közterületeken hagyott kutyakaki mindannyiunk életét megkeseríti, valahogy mégsem sikerült még igazán jól működő megoldást találni rá. Elvileg a közterület-felügyelet dolgozói lefotózhatják a hanyag gazdát és megbírságolhatják, de konkrét ilyen esetről még nem hallottunk. Az önkormányzatok helyi rendeletekkel is igyekeznek elejét venni az utcák elkoszolódásának és persze sok helyen rendszeresen takarítják is járdát. 



Pedig az egyértelmű kényelmetlenségek mellett a kutyapiszok egészségügyi szempontból is kockázatot jelent. A legtöbb kiskutya ugyanis eleve férgesen jön a világra, de felnőtt állatok körében is gyakori a parazita fertőzöttség. A kutya, a gazda családja, gyerekei és az egész környék védelmében fontos tehát a kutyakaki higiénikus felszedése és persze a kutya rendszeres állatorvosi ellenőrzése. Számos fertőzés, így a bélgiliszta elleni féreghajtó gyógyszer is egyszerűen és olcsón hozzáférhető, felelős kutyatartó kutyája egészséges. Az újratermelődés azonban sajnos jellemző és bizony más országokban sem felhőtlen a helyzet.

New York

New Yorkban helyi törvényben mondták ki, hogy a kutyák nem végezhetik dolgukat akárhol, elvileg a járdán sem. A gazdának azonnal fel kell takarítania, különben büntetésre számíthat a parkokkal foglalkozó önkormányzati szervezet munkatársaitól.

Párizs

A fény városa csodálatos hangulata mellett a kutyapiszokról is híres, egy brit író még könyvet is írt a jelenségről. Annak ellenére így van ez, hogy Párizs utcáin 1982 óta tilos takarítatlanul hagyni az állati végterméket. Állítólag létezik egy civil ruhában cirkáló 100 fős brigád, amelynek tagjai megpróbálják rajtakapni a hanyag gazdákat, akiket ilyenkor 50 euróra megbüntethetnek.

London

A britek nem viccelnek, egy 2005-ös törvény alapján a kutyakakit nem felszedő állattartót 1000 (!) fontra, azaz 340 ezer forintra büntethetik. Egy walesi önkormányzat pedig odáig ment, hogy az ellenőrzést és a büntetés behajtását kiadta egy magáncégnek. A 75 fontos büntetések száma egyetlen év alatt több mint százszorosára nőtt – elég hatékonynak látszó megoldás.

Berlin

Helyi beszámolók szerint a német főváros a világ egyik legkutyabarátabb helye. Szinte mindenhová beengedik a négylábúakat, kivéve az élelmiszerüzleteket és néhány pékséget. A német kutyák állítólag igen fegyelmezettek is, ellentétben a gazdikkal. A kutyakaki mennyiségére ugyanis ott is panaszkodnak, pedig Berlinben a rendőrség büntethet, ha rajtakapja a hanyag kutyatartót.

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: nlcafe.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...