Saját KB bal
Saját KB jobb

Magyar sikerek a Mentőkutyás világbajnokságon Hollandiában

Előző hírünkben már beszámoltunk arról, hogy magyar párosok is részt vesznek a hollandiai mentőkutyás világbajnokságon. A versenybe szállt nyolc magyar gazda-kutya páros közül hárman is teljesítették a nemzetközi vizsgaszintet a XIX. Mentőkutya Világbajnokságon, amelyet 20 ország 47 csapatának részvételével rendeztek a hollandiai Nijmegenben.

A 130 kutyát felvonultató, vasárnap véget ért megmérettetésen a Kutyákkal az Életért Alapítvány/Pannon Kutya Kutató Mentő Csoport (KÉA) színeiben versenyző Leczki Sarolta és belga juhásza (malinois), Drogba érték el a legjobb eredményt. A romkutatás versenyszámban a lehetséges 300 pontból 265-öt teljesítettek, ami a 7. helyezést jelentette számukra.

Ugyanebben a versenyszámban 29. helyen végzett a szintén belga juhásszal, Mangóval versenyző Pinkóczi Diána. Az SOS Mentőkutyás Egyesület képviseletében induló páros 226 pontot produkált. Ugyanakkor Dánffy Brigitta (KÉA) és labrador retrievere, Kira kilencedikek lettek a területkutatásban 262 pontos eredménnyel.

Két magyar csapat, a KÉA és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (PMKMSZ) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Huszár és Hunor mentőszervezetének a keretében, az OKF támogatásával vett részt a világbajnokságon. Emellett indított egységeket az SOS Mentőkutyás Egyesület is.


A szeptember 25. és 29. között megrendezett megmérettetésen nyomkövetés, területkutatás és romkutatás versenyszámokban bizonyították felkészültségüket a kutyák és gazdáik, emellett valamennyi kutyának teljesítenie kellett engedelmességi és ügyességi gyakorlatokat is.

Területkutatásban a német Hermann Bülter szerezte meg a világbajnoki címet, német juhász kutyájával 279 pontot teljesítettek. Nyomkövetésben az Osztrák Peter Schüler és malinois-ja bizonyult a legjobbnak 268 ponttal. Romkutatásban pedig a szlovén Andrej Zunic és rövidszőrű pointere vihették haza az aranyérmet. A páros munkáját 278 pontra értékelték a bírók.

A világbajnokságon valódi katasztrófahelyzeteket szimuláltak, a kutyáknak előre meghatározott számú személyt kellett megtalálniuk bizonyos szintidő alatt és a bírák pontozták a kutatáskor tanúsított viselkedésüket, elsősorban azt, hogy mennyire gyorsan, pontosan és érthetően jeleznek, ha embert találnak a mesterséges pályákon.

Szabó Gábor, a csapat trénere úgy értékelte az MTI-nek az elért eredményt, hogy a magyar mentőkutyások a rendkívül nehéz körülmények között tisztességgel helytálltak. Mint mondta: ezeken a versenyeken a világ elitjét jelentő nagyon erős mezőnyben kell teljesítenie a párosoknak. Ilyen körülmények között már az is sikerként könyvelhető el, hogy három magyar kutya és a gazdák is teljesítették a nemzetközi versenyszintet.

A Nemzetközi Mentőkutya Szervezetnél (International Rescue Dog Organisation) megfelelő minősítést szerzett mentőkutyák az ENSZ koordinálásával kerülnek bevetésre a világ katasztrófa sújtotta területein. Ennek a rendszernek a keretében már számos magyar mentőcsapat vett részt különböző missziókban, elsősorban földrengéseket követően.

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: MTI
 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...