Magyar siker a mentőkutyák bevetési csapatversenyén

Sikeresen szerepelt a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat csapata a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség hétvégi bevetési gyakorlatán Szlovéniában, ahol a háromfős csapat három mentőkutyával kiegészülve szakmailag megfelelő minősítést kapott.

Balázs László, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat tagja kedden az MTI-nek elmondta: a gyakorlaton tizennyolc ország csapata vett részt, – egy csapat három kutyás vezetőt és három mentőkutyát jelent – de mindössze öt csapat, köztük a magyar kapott értékelhető szakmai minősítést; ez azt jelenti, hogy a csapat alkalmas nemzetközi bevetésekre.

A megfelelő minősítést akkor kap a csapat, ha az eltűnt személyek jelentős részét megtalálja, illetve a csapatvezetés „taktikája” is megfelelő. A nemzetközi bírók emellett pontozzák a mentőkutyák aktivitását is.
A feladatokat hét helyszínen, életszerű szimulációban kellett végrehajtaniuk a csapatoknak, többek között egy földrengés utáni helyszínen rekedt személyeket kellett megtalálniuk.

Balázs László elmondta: a magyar csapatban két világbajnok mentőkutya is volt: a nyolcéves belga juhász, Aqua és a tízéves labrador, Liza, illetve csapattársuk volt a hároméves „pályakezdő” labrador, Báró.
Az idei versenyt a szlovéniai Zagorjéban rendezték meg május 26. és 29. között.

Forrás: MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...