Akár két év elteltével is emlékezhetnek a megtanult tárgynevekre a kutyák

A Biology Letters című szaklapban megjelent új tanulmány keretében a kutatók a kutyák hosszú távú memóriaképességét vizsgálták. Megállapították, hogy egyes kutyák olyan játékok nevére is emlékeznek, amelyeket két éve nem láttak.

A vizsgálatban öt olyan kutya vett részt, akiket kifejezetten szótanulási tehetségük miatt választottak be a programba. Ezek a tehetséges szótanuló kutyák olyan ebek, akik képesek megtanulni a tárgyak neveit. Ez ugyanis nem minden kutyának megy, és akik képesek rá, azok is eltérő eredményességgel. A tehetséges szótanulók több mint 100 szót képesek megtanulni. Az egyik első ilyen kutyus volt Chaser, a border collie, aki több mint 1000 szót tanult meg. Chaser egy kiugró eset, nagyjából olyan, mint Einstein vagy Hawking a fizikusok között. A többi tehetséges szótanuló pedig nagyjából azon emberek populációjához hasonlítható, akik értik a kvantumelméletet.

Ebben a vizsgálatban a kutyák egy hét alatt 12 játék nevét voltak képesek megtanulni. A játékokat ezután két évig a kutyák számára elérhetetlen helyen tárolták. Egy nappal a teszt előtt a kutyák egyszerre kapták vissza az összes játékot, és a kutatók hagyták, hogy megvizsgálják azokat. A teszt napján a kutyák játékkészletéből hat véletlenszerűen kiválasztott játékot nyolc másik játékkal együtt a padlóra helyeztek. A gazdik ezután megkérték a kutyájukat, hogy hozzon vissza egy játékot a kutya által két évvel korábban megtanult név alapján. Minden játékot kétszer kértek.

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a kutyák nem csupán azáltal őrzik meg az információkat, hogy a gazdák időről időre felfrissítik az emlékezetüket.

A kutyák valóban megtanulják a neveket, és a címkéket a hosszú távú memóriájukban tárolják. A kutatók szerint az eredmények még jobbak lettek volna, ha a kutyák kezdetben kevesebb címkével találkoztak volna, és több időt kaptak volna az egyes nevek megtanulására.

„Embereknél a verbális emlékezeti feladatokban nyújtott magas teljesítményt más emlékezeti feladatokban, például a képi-téri emlékezetben és az önéletrajzi emlékezetben, valamint más kognitív területeken, például a végrehajtó funkciókban nyújtott magas teljesítménnyel hozták összefüggésbe.” – magyarázza a kutatás vezetője, Shany Dror. Ennek értelmében a kutatók szeretnék tesztelni azt is, hogy vajon a kutyák esetében is hasonló-e a helyzet. Azaz, a fejlett verbális memória korrelál-e más kognitív képességekkel?

Ha megismerjük, hogyan működik a kutyák memóriája, az segíthet megérteni a saját memóriánkat és a nyelvtanulást is.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a kezdeti konszolidáció után a tanulmányban vizsgált tehetséges szótanuló kutyák többsége két éven keresztül, további próbák nélkül is megtartotta a tárgy-címke leképezéseket.” – nyilatkozta Dror. Az öt kutya közül négy képes volt 3 – 9 játék nevére emlékezni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-behavior/dogs-remember-toy-names-study-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C_tbptDBSkF; Kép: https://www.pexels.com/@aloismoubax/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...