Photo by Jamie Street on Unsplash

A kutyák valóban képesek „beszélni” a hanggombok segítségével

A kutyák intelligenciája és kommunikációs képességei mindig is lenyűgözték az embereket, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy talán többre képesek, mint eddig hittük.

Azok a kutyák, akiket hanggombok használatára tanítottak, valóban megértik az egyes szavakat és képesek megfelelően reagálni a különböző helyzetekre. Ez a felfedezés pedig egészen új távlatokat nyit a kutyákkal való kommunikációban.

Mik azok a hanggombok, vagy kommunikációs gombok?

A hanggombok, más néven kommunikációs gombok olyan kis kerek, általában műanyagból készült gombok, melyeket a kutyák könnyen lenyomhatnak. Minden egyes gomb egy előre rögzített hangot játszik le, amikor a kutya mancsával megnyomja. Például, ha a kutya megnyom egy „étel” feliratú gombot, a gomb egy hangos „étel” szót játszik le. A gombokat általában a padlóra helyezik egy könnyen elérhető helyen, hogy a kutya szabadon kommunikálhasson velük, amikor szüksége van valamire, például sétára, játékra vagy ételre. A közösségi médiákban ma már rengeteg olyan videót láthatunk, ahol a kutyák ilyen gombokkal jelzik gazdájuknak, hogy mit szeretnének. Azt azonban eddig senki nem támasztotta alá tudományosan, hogy a kutyák valóban értik ezeknek a szavaknak a jelentését.

A kaliforniai San Diego Egyetem kutatói által végzett új tanulmány azonban most megerősítette, hogy a kutyák nem csak véletlenszerűen nyomkodják ezeket a gombokat, hanem valóban megértik a jelentésüket, és az adott helyzetnek megfelelően használják őket. A kutatás kimutatta, hogy a kutyák akkor is helyesen reagáltak a szavakra, amikor azokat nem a gazdáik, hanem egy idegen személy mondta ki vagy nyomta meg a gombot. Ez arra utal, hogy a kutyák nem csupán a gazdáik testbeszédére vagy jelenlétére reagálnak, hanem ténylegesen értelmezik a szavakat.

Így zajlott a kutatás

A kutatás két részből állt. Az első kísérletet személyesen végezték, a kutatók az ország különböző pontjain található 30 kutya otthonát látogatták meg, hogy teszteljék a kutyák reakcióit a hanggombokra. A második kísérletben 29 kutyatulajdonos saját otthonában végezte el a kísérleteket távoli irányítás mellett.

A tanulmány módszertanát szigorúan előzetesen regisztrálták, ami biztosította az átláthatóságot és a megismételhetőséget. Ez az előzetes regisztráció, amely nyilvánosan elérhető az interneten, részletezi a tanulmány hipotéziseit, adatgyűjtési módszereit, változóit és elemzési terveit még az adatok gyűjtése előtt.

Ez csak a kezdet

A kutatást vezető Federico Rossano, aki a San Diego Egyetem Kognitív Tudományok Tanszékének docense és a Comparative Cognition Lab vezetője, kiemelte, hogy ez a tanulmány csak a kezdet. A jövőbeni kutatások arra fognak koncentrálni, hogy a kutyák képesek-e megérteni a gombnyomások sorrendjének jelentését és rendszerét.

„Ezzel a tanulmánnyal csak a felszínt kapargatjuk” – mondta Rossano.

A kutyák és emberek közötti kommunikáció tehát sokkal összetettebb lehet, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

(Forrás: sciencedaily)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...